Chvilkaři mě zklamali...

21. 10. 2019 0:48:53
Čučkaři, chce se říct. Hřímali na Letné, že pokud se bude něco dít, něco, co zahýbá naší společností, sejdeme se "tu" zas a dřív než 16. listopadu...Nestalo se.

Je celkem lhostejné a každého věc, jestli si jde někam do lázní odpočinout. Budiž mu přáno, ať je to pán či kmán. Na tom by nebylo cokoliv pozoruhodného, nakonec kmáni mají svobodu a můžou dneska mnoho z toho, co můžou i páni. Zvyklí jsme pak na nějaké to ledabylé sdělení, s čím tam jdou. U kmánů to budou přiznaná zrasovaná záda, klouby ve stávce, žaludek jak kámen nebo přiznaný únik do světa nesignálu. Protože hlava má dost jako pátrací balón. Anebo taky pravidelné každoročno, jako to tak mívává v Třeboni revmatik a kloubař, můj kamarád Jindra. Co ale nezarazí u kmána, u pána ano - a pozoruhodné to je."Odpočinek od politiky", tolik před čtyřmi dny sdělení Hradu jako důvod prezidentova čtyřdenního léčebného pobytu v nemocnici.

Tak. Náš prezident čtyři celé dny odpočívá od politiky, a jedna z milionu všelijakých chvilek pro demokracii ve velmi vzácné chvilce prezidentského odpočinku od politiky proteče Milionu chvilek trestuhodně mezi prsty! Kde bylo avízo pro setkání na Letné? Kde byly vidět stánky s cukrovou vatou? Balónky, koncerty? Kde řeči i pivo tekly proudem? Letná zela prázdnotou... Přitom, řekněte sami - čtyři dny, kdy se naše vlast neděsí žádného bonmotu před mezinárodním posluchačstvem (posléze v mrákotách), čtyři dny, kdy můžeme být vzteklí napdrť jako v rauši a nikdo nás v mapě nezačmárá červenou a nejede nás celé červené nikam ukázat, vnučky osobností, co panu prezidentovi vytvářejí tradičně berle v dutině se zbraní, kdykoliv je třeba pálit, měly čtyři dny v klidu. To proto, že s očima navrch hlavy nikdo "neobjevil" článek, po kterém ústředna pátrá, radí a informuje, že je někde vlevo dole. Nehledě na to, že všem lepšolidem byla dána čtyřdenní svoboda zbavit se okovů a hurá se zhoršit, co to dá.

Vážně. Neřešit, přejít, nevšímat si, protože o ten humbuk všímání jde především a hlavně. Neřešit, i když ne poctivé lázně, ale nemocnice, lázně - ty by dle litery tvrdě jištěné mlčenlivosti mlčenlivost zaručily dost možná hůř než právě nemocnice. Pánbů ví.

Podle zpráv, jež se nám o víkendu přes slunce mezi červenozlatým listím cpaly nevyžádaně do očí, je vidět, že se s námi počítá jako s hráči, co na hru přistoupili. Děláme si to svým přehnaným zájmem sami - nic protivné není tak na konci sil, jako když se to přehlédne jako širý rodný lán. Namísto toho dáváme prostor, jako bychom očekávali v předklonu se sepjatýma rukama nad kolébkou - že se má pan prezident jako v bavlnce a jak je o něj postaráno. Abychom se v neděli večer doslechli, že šlo o nápravu přetěžovaného organismu.

Při titulcích zvěstí trháku světového dění...Prezident se má jako v bavlnce, mám zkrátka nepříjemný pocit, kdy se najednou říká nějak moc, a taky, že je mi vnucován buď nasládlý kult či dojemná starost o nemluvně. Miloš Zeman není nemluvně, Miloš Zeman je mluvně. Co na tom, že každé celospolečenské řešení, co mluvně utrousilo, u něj způsobuje radost nemluvněte? Ostatně kdyby nebyl přílišné mluvně, nebyl by jeho organismus přetěžován soudy a nepříjemnostmi, které si jako mluvně sám způsobil.

Přejme mu zdraví...má se to. A pak taky... lásku k sobě samému, a tudíž i pravdu. Ta pro nás je taková: Letná možná chvilku patří Babišům a Zemanům. Ale navěky a mnohem víc se už skoro třicet let Letná skloňuje s tím, kdo tu bohužel už dávno není. Nevím, čím to je, ale byla jsem to určitě tenkrát nejen právě já, kdo se cítil jako v bavlnce...a pak to dlouho, dlouho dál spontánně a bez nápovědy promítal i do starostí o něj, co nemocnicemi procházel, třebaže už pak ani dávno nebyl prezident.

Autor: Radka Kielbergerová | pondělí 21.10.2019 0:48 | karma článku: 21.59 | přečteno: 1628x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 86 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 176 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 86 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 188 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 322 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 13.98 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...