Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Všem děkuji za diskuzi a přeji hezkou neděli. Omlouvám se smazaným, ale je tu až nad hlavu dostatek blogů, které řeší kolem maršála Koněva věci politiky na ostří nože. Můj blog je z devadesáti devíti procent o umění,o pohledu na monumentální umění a na problém přežitku pomníků jako něčeho, co zvláště jako díkůvzdání v jednadvacáteém století pozbývá smysl. Jako něco, co je překonané a není důvod na sochách, které minimálně 40 let vypadají jako pozdní vzdechnutí, není důvod na nich lpět. Dobrých soch je málo a dnešní exteriéry se nahrazují čímsi lidem blížším, menším, chytřejším a symbolickým, kdy je i dotyčný velebený lidem" lidsky" byť v kameni či bronzu blíž...než monument. Nebudu fungovat jako hromosvod nespokojených s Evropskou unií a Západem v momentě, kdy rozumím, omlouvám se, skutečně víc věcem rozumím než dva smazaní. Je to můj dejme tomu obor. A nebudu moderovat vyhrocenou politickou diskuzi, na niž jako sup pan Petřík čeká. Děkuji za pochopení a za čtení:)

3 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Já bych se ztotožníl s tím, co řekl pan Šandor v Českém rozhlase. Je zbytečně dělat si z Ruska nepřítele. Nejde o to, jestli se Vám socha líbí či nelíbí nebo jestli je Vám dotyčný model sympatický nebo ne. Je to symbol situace, která nastala v 45. roce, kdy jsme Rusy vnímali jako osvoboditele.

5 1
možnosti
Foto

Ono by se nic nestalo, kdyby ovšem z Ruska nezaznělo, že v r. 1968 nás zachránili a pod. A jakýs Žirinovskij pravil, že nás v r. 45 měli zahnat až do moře, či něco podobně milého a bratrského.

Nejlépe to charakterizoval transparent, který v r. 68 "vítal" spřátelené vojsko:

Otěc geroj, syn zachvátčik.

Abychom tedy správně skloubili obě situace, měl být Koněv postaven na podstavci, který by znázorňoval rozestřílené Národní muzeum. :-)

5 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
7 0
možnosti
Foto

:))) vidíte, chtěla jsem panu Bártovi nabídnout alternativu značky fajn a teď zjistím,že je to jinak. Vy jste vysunul:)) a pochopil.Vy si umíte život užít opravdu. Vám jako panu Bártovi nic nenabízím:)) vás moc zdravím a děkuju. A je to tak...protože jsem chtěla napsat, že jedn pán mu tam výrazně chybíR^:-)

0 0
možnosti
Foto

Socha Krista. Vypadá tu starší. Asi lze z té tváře vyčíst všechno to co prodělal. Paní učitelko, dobře píšete, nenašel jsem jedinou hrubku, proto přeji hezký víkend! ;-DR^

2 0
možnosti
Foto

Ďýki:)) Horste i Tobě moc fajn víkendV

1 0
možnosti
Foto

J64o35s49e85f 36B26á20r20t82a

18. 4. 2020 13:12

Představte si, že máme stroj času.

A posuneme se o 30 let zpět - do roku 1989:

U pomníku maršála Koněva se schází vedení

Komunistické strany Československa a její členové:

- Pavel Telička, člen KSČ, budoucí europoslanec a eurocokoli,

- Petr Pavel, člen KSČ, přísahající nejen věrnost KSČ,

ale také věrnost čs. armádě a vojskům Varšavské

smlouvy, kádrová rezerva, budoucí generál a dnes zuřivý antikomunista, - Tomáš Zima, člen KSČ, budoucí rektor Univerzity Karlovy, stojí vedle soudruha Mikuláše Beka, člena KSČ, budoucího rektora Masarykovy univerzity a senátora za ODS, - Petr Dvořák, člen KSČ, budoucí ředitel dezinformační České televize, na kterou nesmí ani Finanční úřad, - Vladimír Dlouhý, člen KSČ, si odskočil ze studií na univerzitě v Lovani (tam přece mohl studovat každý, ne?), ale moc se nezdržel, přemýšlel o rozdílu mezi naftou a oleji. Soudruzi zatruchlí, zavzpomínají, zarecitují báseň, položí květy a slíbí věrnost SSSR navždy. Za rohem je pozoruje člen KSČ a agent StB s krycím jménem Plavec, jistý Jaromír Štětina - budoucí agent ukrajinské SBU, europoslanec, dnes antikomunista a rusobijec. A tak by se dalo pokračovat. Ti dříve narození si tyhle převlékače kabátů dobře pamatují: Šabatová, Dobrovský, Úhl, Pithart, Rychetský, Jičínský,Svěráci, Svazák Kalousek za ČSL národní fronta,a ti daší z povzdálí pozorujou s dlaní na obličeji.Parlament a Senát zasedá tak se omluvit bojí aby je novináři na akci nevychytali. atd., atd., atd.................................... A teď jsme zpět v roce 2020 - a titíž lidé dále řídí tenhle cirkus

9 5
možnosti

Přicházejí, odcházejí, maršálové, maršálové...

Pěkně navnímané, rozsochaté, místy rozvrkočené.:-)R^

Mimochodem, Rusové změnili administrativní adresu velvyslanectví, z náměstí Borise Němcova, za roh do Korunovační.;-D;-D

Přeju pěkný slunečný den, Radko.V

6 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Radko, těší mě, s jakým dobrým a fundovaným náhledem do problematiky výtvarného umění a pomníků se u Vás setkávám! V

Myslím si, že do městského prostoru sochy rozhodně patří a máme mnohé krásné příklady. Často jsem shovívavý, i když to třeba nejsou ta úplně nejšpičkovější umělecká díla, protože ty sochy nějak s lidmi žijí a lidé žijí s nimi, jdou kolem a pohladí je, atd.

Ale od života našich lidí naprosto odtržený cizí rudý maršál, který byl notabene už dávno předtím masovým vrahem lidí z vlastního národa v době Leninova bolševického režimu a tentýž, který v roce 1956 utopil v krvi touhu Maďarska po svobodě a tentýž, který se podílel na přípravě barbarské invaze do Československa v roce 1968, prostě nemůže vrhat svůj smutný stín na žádné veřejné prostranství v naší zemi. Bylo správné tu sochu převézt. NEJEDNÁ SE O ŽÁDNÉ "ZBOŘENÍ" socha byla demontována a převezena do depozitu. A nejedná se o hrob obětí války, pouze o pomník velmi, velmi kontroverzní postavy jednoho z velitelů. My se o hroby obětí války staráme s náležitou úctou a neporušujeme smlouvy ohledně toho uzavřené. Tečka.

6 3
možnosti
Foto

Tak...pohladí je. A o tomhle to je. I shovívavost se pak najde...Napsal jste to hezky.R^V a moc děkuju:)

3 0
možnosti
Foto

Ideální je v případech požadavku na vojenskou tématiku tvořit pouze sochy neznámého vojína. Tady chybu nelze udělat za žádného režimu, zejména pokud uniforma bude jen lehce naznačena.

K tomu si dovolím jeden vousatý žertík:

Pan Kohn a pan Ábeles stojí v zadumání před sochou neznámého vojína. Tu pan Kohn řekne: "Ale jakej neznámej vojín! To je přece pan Roubíček, co měl galanterii u nás naproti!"

Pan Ábeles moudře praví: "Vědí, von pan Roubíček jako obchodník byl známej, ale jako vojín - úplně neznámej!"

11 0
možnosti

Nejde mi o politikum okolo Koněva, ani nejsem nějakým vyznavačem figurálního umění .. ale z těch vašich úvah na mě padl takový pocit, který dobře vystihují vaše slova "my jsme rychlí a zážitkoví a ralaxační a individuálně hloubaví.." ..s mým dovětkem "a povrchní".

Přešlechtěná, zjemnělá společnost žijící okamžikem na vrcholu své dekadentní fáze.

Možná ten můj pocit umocnil Arnold Lička pode mnou.. nebo současná pandemie..

2 0
možnosti
Foto

Jsme...ale to nezachrání sochy, které v reálu nic člověku neřeknou tuplem. To je lepší prostor nezamořovat a nechat parku čistou zem. A radši tomu hloubání věnovat chvíli v poučení mladým, kdy si celkem r,chle dají dohromady, proč socha Kafky tam, proč neukotvená a proč bez hlavy a ruce tak, jak jsou, a proč menší Kafka na krku a proč v chůzi. A véřte, ze tahle fajn žerovněvážná věc obklopená lidmi , v nekolika minutách zajede pod povrch lépe než paňácové pro holuby jedině. Umění má hrát roli vzdělávat a bavit a těšit a čím dál víc venku.nez v galeriích. Ale tak, jak právě teď píšu. To není úplně povrch.:) dekuji za čtení a fajn den.:)

2 0
možnosti
  • Počet článků 483
  • Celková karma 12,88
  • Průměrná čtenost 825x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik