O některých věcech z pera muže, co prošel Osvětimí

Bože, zastav mě a nedopusť, aby boje o Trčálka převálcovaly stoletý boj o Rukopisy. Nezastavíš mne, viď? No protože na tebe nevěřim. Mám to stejně jako ten můj milý Arnošt Lustig. Taky na ty všechny nevěřil, věřil v solidaritu...  

Bojuji boj bokem a vede mě k tomu víc důvodů. Jedním z nich je fakt, že mé psaní dnes z velké části kradu z mé osobní bible. Tou je kniha paní Dany Emingerové Živel Lustig, kterou nosím v kabelce vedle zrcátka a rtěnky (ona tohle paní Emingerová o mně ví). Dokonce jsem tu knížku kdysi nakoupila v množství nemalém a studentům senzitivnějších světel a slechů ji věnovávala. U kafe a vína po maturitě, kdy už to bylo ty a ty a ahoj.

Arnošta Lustiga netřeba představovat. Nebudu jediná, kdo si léta schraňoval novinové výstřižky jeho rozhovorů a kde jeden nestihl žasnout, jak poučeně tenhle člověk vyšel z životní zkušenosti žida v koncentračním táboře. Jak miluje život, jak objektivní pohled bez zášti na člověka představuje v svých úvahách a knížkách. Jak jsou mu nade vše základní věci morálky pro člověka v tady a teď - bez nánosu očekávaných pěkností, a jak ho náboženské ikony omílané v dobách hrůzy, a zato nefunkční, jak ho míjejí. A jak se s nimi nepáře - Nevěřte ani Ježíšovi, ani Bohu, ani Mojžíšovi, ani straně, nakonec ani Aristotelovi, věřte sobě a člověku...Zápisem paní Emingerové z kurzů tvůrčího psaní s Arnoštem Lustigem -  tohle pak spisovatel dokládá na německém dozorci, co si vezme za vlastní osud kněze. A jde do plynu místo něj. Na klukovi, co ve vlaku z Osvětimi do Buchenwaldu jako ozbrojená stráž přizná - že by si jeho němečtí rodiče vzali život z té hanby dozvědět se, čeho byl jejich syn účasten. Dokládá tohle padni, komu padni i tím, kdy říká - komunisti, co věděli, že půjdou rovnou na smrt - vyhodili do povětří komoru číslo 4. A šli na ni okamžitě. Jako zvířata. Do plynu tak i díky nim napochodovalo cestou poslední mnohem méně židů - jak říká - možná jsem díky nim zachráněný i já - jakož říká i to, že často šli přednostně komunisté v první lajně před židy a že se tohle o komunistech říct patří.

---

,,... pane Lustigu, slyšel jsem, že učíte, že nic není tabu. Platí to i na fóry o Židech?" ptá se muž za kasou  - a Arnošt kývne, že židovské vtipy miluje. Rozvykládá se o Aristotelově Poetice a jeho knize o smíchu a - poctivě řečeno, sděluje tu v řádcích paní Emingerové - že humor by neměl ubližovat. Následně věci rozebírá a říká, že ale jakmile sáhnete na něčí ideologii, skutečně se to nesetkává s pochopením. Tedy je tohle v tom ublížení neublížení dost složité.

,,...Povím vám, o čem přemýšlím celý život," řekne Arnošt: ,,Vezměte si třeba takové přikázání Nesesmilníš. Nepřemýšleli jste, proč to nikdy nefungovalo?... vrtíme hlavami, asi jen málokdo si dovolil o Desateru, základu evropské morálky, nějak zásadně pochybovat. ,,Protože to bylo inspirováno negativně. Nejdřív museli chodit lidé za ženami svých sousedů, aby Mojžíš mohl říct: Nesmilněte. A aby přikázání mělo větší autoritu, tak to Mojžíš svedl na Boha, což je velice pohanské." ,,Proč?" bouří se Fjodor. ,,Vždyť si to představ, bejku. Člověk se sejde s Bohem, Bůh mu předá kamenné desky, na kterých  stojí Deset přikázání. Je to prostě pohanské. Navíc přikázání, které tam Mojžíš nezahrnul - a to Mojžíšovi vytýkám -, je slušnost. Přikázání, aby si člověk mezi dobrem a zlým vybral to dobré. A aby tohle nevztahoval jen k sobě, nýbrž ke všem," vysvětluje Arnošt svou teorii jedenáctého přikázání.,,Slušnost pokládám za nejdůležitější zákon člověka. Starozákonní Židé říkali, že slušnost je jako motýl nad mořem. Musí pořád mávat křídly, aby se neutopil. To, že jsem byl slušný včera, mi nepomůže, když nebudu slušný i dnes..." - ,,...jestliže necítíš, že někoho zabít je zločin, možná tě netrápí výčitky. Ale zločin to je. Nacisté pošpinili Německo Kainovým znamením vraha na tísíce let."

,,Mravnost je jako pták nad oceánem. Jakmile přestane mávat křídly, zahyne," zdůrazňuje znovu Arnošt. ,,A to mi připadá důležitější, než že Ježíš měl hřebíky v rukou, nebo že Mojžíš se flákal po poušti, aby ho lidi nerušili, když vymýšlel Desatero, a pak to svedl na pána Boha... z čehož vidíte, že pohádky jsou lidem vlastní odnemapěti. To říkám proto, abyste viděli, že autor nesmí ničemu věřit. Ani Mojžíšovi, ani Ježíšovi, ani Bohu, ani straně, nikomu. Ani Aristotelovi! Nejlepší spisovatelé musejí o všem pochybovat, aby neopakovali, co už bylo řečeno!

,,Hele, jsi jako rampouch, pojď, my tě zahřejem. A vzali mě do svého středu a tiskli mě a bylo to nádherné, přestože mne hřáli jako buzeranti svým vlastním tělem! Svým teplem mě zachránili, protože věděli, kdybych omrznul, že mě při nástupu vyberou a já vyletím komínem... tihle vězni to věděli, a přesto pomohli neznámému sedmnáctiletému klukovi. Od té doby mě už nikdo nemusel přesvědčovat, že existuje lidská solidarita a slušnost, zákon člověka. Tito lidé to do mě vtiskli jako desatero..."

                                                                            (úryvky z knihy Živel Lustig, Dana Emingerová)

-------------------

Ach ten Trčálek, prý jsem jeho babička, když ho omlouvám a vysvětluju...

Spisovatel je spisovatelem tehdy, když se mu podaří popsat dobu, popsat hrdinu doby, otevřít povahu doby. Když otevře dveře, které se třeba i neotevírají snadno. A třeba se proti danému ani nakonec nevymezí, ale udělá posun jen v jednotlivosti, která nám přes viděný les jako strom nešťastně velkoryse unikla.

Vím, jak tu zmíněný autor dokáže podráždit, jak neuctivě vypadá. Jak si pohrál s holokaustem a s celou tou svatou generalitou a jak přehazuje věci nebe a pekla. V jedné diskuzi ho někdo označil za takového Hieronyma Bosche. Myslím, že je to velmi trefné. Protože podle jednoho úžasného dokumentu, co ho mám v paměti, je skutečně otázkou, proč všechny ty orgie Zahrady pozemských rozkoší a jiných námětů dostaly v jeho době podporu a nebyly zavrženy. Naopak získával zakázky panovníků, králů. Už tehdy jim zřejmě církevní dogmata byla těsná - dávno před tím, než tu hlavní práci odvedou muži osvícenství, možná dávno - aby se i král od zaháčkovaných fanatiků církve osvobodil. Anebo se víc naslouchalo filosofiím, probíhalo více disputací...Dokonce v době Boschova života existovala sekta katarů (bogomilů) - Ďábel je syn prvorozený, syn z žárlivosti padlý, a Ježíš je jeho mladší bratr. Vše má posun ve výkladu a Mojžíš tam nedopadá kladně... Církev však skutečně nedělala Boschovi problémy. Téma bylo uchopeno jinak. V rozborech slavného triptychu se setkáme i s názorem, že Bosch velice dobře cítil, kam lidstvo směřuje. Do skutečného pekla. Leč náhled na to pravé peklo, na jeho trýzeň měl Hieronymus Bosch svéráznou. Že vše nesvobodné, vše potlačované je pro člověka peklem již za jeho života. Sama lidská mysl je strůjcem pekla, vše, co nenaplněné se v nás hromadí, je peklo. Boschova rajská zahrada je i proto někdy nazírána zcela opačně, než jak se nabízí...jako stav nevinnosti, byť se všemi análními a orálními sexuálními scénami. Neboť z božského pohledu je vše čisté. A dokonalé...Karel Trčálek  měl možná putovat světem dřív, nebo si bude muset na dobu svého pochopení ještě počkat...

Druhá věc pro rozbor našich bojů (snad už zašlé slávy) je téma holokaust.

Je tu jedna z věcí, již přiznám. Je to možná zbytečně dráždivé načasování, které se našemu autorovi podařilo. Ale jemu jde v prvé řadě o spravedlnost. A o tom mohu mluvit i já. Napsala jsem kdysi blog, který sem protivně vetknu znova. Přemýšlela jsem, proč už tehdy neměl až tak širokou diskuzi. A vím už proč. Už i já jsem se v tom blogu dotkla nespravedlnosti v tématu holokaust. Vůči Romům. Kdo v Osvětimi byl - neměl by lhát, že neslyšel průvodkyni a neviděl vitríny a tuto pravdu nevstřebal... A kdo se chce cítit čistým, měl by zvážit plus pod výkřiky, jak je holokaust Romů kdesi za židy daleko. Nelze to totiž poměřovat. Je to z mého pohledu poněkud neetické...Židé velmi dlouho neměli v Osvětimi žádné papírové kartotékové vedení své osoby. Jediná dokonalá kartotéka hned od samého počátku, velmi dokonalá, patřila právě Romům, byla vedena na Romy. Pro Mengeleho byli právě Romové ti, které zprvu nejvíce zkoumal, byli pro něj skutečně těmi prvními a těmi pokusnými. Paradoxně se o romském holokaustu a o Romech v Osvětimi nemluvilo dlouho. A až v roce 1982 se konečně po velmi nedůstojných a nespravedlivých tahanicích o něm začíná poctivě mluvit a je oficiálně uznán. 

Spravedlnost?

Všem židům se omlouvám, jejich oběť budu zdůrazňovat vždycky. A podám každému vše, co o tématu jejich tragédie vím. Kde co kdo najde, co je dobré zhlédnout, co přečíst. Ale budu i s nimi vždycky připomínat i genocidu Romů. Kteří byli jedni všelijací a druzí jako i mnozí židé schopnými podnikateli v evropských metropolích. Nebyli to zdaleka jen pochytaní zloději. Vlastnili stejně jako židé krásné udržované domy a byli pracovití a na úrovni. Plynové komory však patří i k nim...a ve svém článku o nich píšu. Je dobré být spravedlivým. Jakož souhlasím s tím - že se sice Palestina zapletla s terorismem. Ale že každý národ má své právo na své území. A že nelze jeden národ odříznout od vodního zdroje a cítit se vítězem. Spravedlnost...ne nenávist...

Dort kočičky a pejska? Ano...je to ale odpověď panu Stejskalovi. A kdo nechtěl, číst tohle nemusel...

Karlovi naposled:)...třeba mne opraví a třeba si to vezme. K oslavě jedněch narozenin:)

(můj blog  -Nejen o Céliné, o Romech a Bohu, který byl i nebyl v Osvětimi... o těch, co malovali

 

https://kielbergerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743449

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | sobota 6.2.2021 19:34 | karma článku: 17,56 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 6,62 | Přečteno: 192x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 6,41 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 4,35 | Přečteno: 110x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 14,32 | Přečteno: 275x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 13,65 | Přečteno: 241x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,77 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,73 | Přečteno: 221x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 16,01 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 201x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 229x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 10,17 | Přečteno: 195x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Jiří Turner je Andrejem Babišem, aniž to tuší

Andreji Babišovi se daří víc než svého času Vrchlickému. Kolik ten míval epigonů! A kolik jich bere Babiš! Víc, neboť z obou táborů. Chceš urvat pozornost? Přetřásej důchodce! Není nic víc tak in. Zvol jejich nouzi, nebo je cupuj!

5.3.2024 v 22:57 | Karma: 10,47 | Přečteno: 161x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 482
  • Celková karma 13,30
  • Průměrná čtenost 827x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik