Doba je vážně dost zlá aneb blbost kazatelem

28. 04. 2020 14:22:40
Venku je jaro, tak snad tak zle nebude. Ale srovnejme věci v době. Dojdeme zas k Einsteinovi, co je podle něj ve srovnání s vesmírem blbost skoro ověřitelně nekonečná. Začněme třeba s Frantou, co za ním před padesáti lety přišli

Začneme Frantou, co za ním před padesáti lety přišli, aby tu káesčé proboha svatého na nebi podepsal a funkci šéfa vzal. Protože na post vedoucího Stranou navržený diletant a blbec přidržtaška Véna veškerou dosavadní práci všech akorát domrví. Proto je tohle dodnes problematické dobře rozseknout a neudělal to i třeba z toho důvodu ani Václav Havel.

O blbci se prostě nějak vědělo, že je blbec. Šikovní a vzdělaní svým většinou nenápadným životem a i svou prací nějak kličkovali, ale i soudruzi je semtam uznávali. Pochopili, že jakešoidní štěpánovci čeledi indrovitých leccos nad malou násobilku nespočítají, že se se svou nebohatou a pouhou češtinou v navazování vztahů exportní politiky podniku, strany a státu s nikým nedomluví - a věděli to téměř všichni. I ti, co dostali na óbr zasedání na stůl chlebíček, co se nad ním třepetal asparágus u rudého karafiátu. Blbec se tušil, kolem blbce se muselo diplomaticky kroužit a doma se zavřely dveře a nikdo nepotřeboval v meditacích spravedlivého já svého pracovního přítele blbce křísit křesťanskou láskou, že je přeci jen v čemsi dobrý. Neumím vyhlásit, že doba byla vkusná, vzpomenu-li na ix případů StB přítomné na pohřbech a na dojemný příběh Petra Omelky, jehož učitele odveleli z učitelování po tragické smrti svého syna za to, že se s ním loučil v kostele. Nevkus. Ale vědělo se, že nevkus a že ten, kdo na tohle žaludek má, je blbec. Také v práci a v sousedských vztazích se semtam jeden nestačil divit, kolik toho na jednoho vytáhli z osobního života jeho samého i blízkých...bylo to hrozné, nevkusné a blbé...a vědělo se, že tohle neudělá nikdo chytrý, ale blbec. Většinou se i vědělo, v čem okresní tajemník jede vyšší ligu svého života a co zneužívá a využívá. A to jen a jen proto, že má patku leningradského kovboje, na podzim pochválí Lenina a Říjen a na jaře zamává z tribuny děvčatům, co nesou náčelníka Srostlé obočí. Že je to blbec, se vědělo, že neumí a nezná vůbec nic, taky. A taky to, že když se někdo obyčejný domáhal spravedlnosti a práva - třeba jako můj táta - a nedejbůh u soudu, vědělo se, že slušný člověk odejde zpravidla jako blbec. Když se po člověku nehezky jelo, vědělo se to a vědělo i to, že je to podivný systém zaštiťující nejen nejen Blbost. Byli v rámci blbosti a zvůle odsunovaní učitelé, po nichž dlouho všichni neblbí plakali, protože tito měli v kostech vzdělání ještě staré dobré éry masarykovské školy a i děti poznaly, že je nahradil blbec, co se starému učiteli v znalostech nikdy nevyrovná a co to nahrazuje rozšafností a servilitou. Byly to časy smutné, ale vědělo se. Po revoluci si řada blbců odstavených i snad oddechla, protože konfrontace jejich neznalostí všeho se znalostmi normálního světa, což se doposud dařilo držet kopanci pod postelí, byla poněkud trýznivá. Porevoluční blbec se semtam i schoulil, protože neměl jak sekundovat.

Doba se u nás v své demokracii za tři desetiletí dopracovala do podoby předzvěsti slov Havlových, že demokracie některým nevkusně nechává narůst křídla a těm, co to s ní myslí dobře, bohužel svazuje ruce.

A tak tu máme znova ty bůhvíjak schopné pro funkci a vážná rozhodnutí, zase všelijak blbě poučené, jimž nevadí cokoliv, ale vadilo by jim nemít funkci. Že vypadají na postu trochu blbě, je trend, ale dělá se, že ta blbost není pravda. Máme tu znova ty, kteří v argumentaci v občanských věcech a společenských zákonech, nemajíce jak pravdě sekundovat, znova vytahují ty nejosobnější věci, což udělá blbec, dřív se tohle vědělo. Máme tu znova dokonce učitele, kteří nic neznají, ze své podstaty nic znát tajemníkovsky ani nepotřebují, poznají to v jejich sebeobnažení všichni, ale derou se tito do právního systému a opravovali by nezávislou justici jako blbci velitelé. Máme tu nově ty, kteří nepovažují za blbé, když je na někoho spuštěný hon dokonce odjinud, kdy jde o osobní bezpečnost - a někomu tohle nepřijde vůbec blbé. Naopak. Což je prostě zlé. Máme tu pak i ty, kteří neumějí držet vkus na uzdě a jako blbci non plus ultra rozebírají smutek pozůstalých a zemřelého senátora Kuberu, nechť jsme adresní, a rovněž jako blbci komentují s usměvavou tváří všechno, porovnávajíce ho měřítkem jeho stranickosti, kdy smrt náhlá je pro ně jako blbce pouhá sranda. Dřív se tušilo, že se má mlčet... nechtít to však po některých z nedávné diskuze u blogera Marka Valička.

Doba je zlá. Slovy mistra - blbost káže doktorům víc než dřív ... anebo nevím. Toho autora a usazení těchto slov zmiňovat nebudu. Bojím se, že by se někdo netrefil do století, kdy tenhle mistr žil, a že tahle jedinečně výstižná slova by někdo hledal třeba u Hamleta, nebo Julie nebo Maryši nebo u doktora Galéna, když se přece lékař na scéně v době smrti asi nabízí, no ne?

Věnováno především některým nevkusným diskutérům, jednomu blogerovi všerevizní podstaty svého já... a pak těm, co s blbostí neúnavně bojují.

Krásné jaro přeje Cervantes, Havel, Wilde, Hus, Markýz de Sade a Andy Dufresne. Mé geologické kladívko dorazí za pár dnů... Zatím si čtu Bibli.

Autor: Radka Kielbergerová | úterý 28.4.2020 14:22 | karma článku: 23.65 | přečteno: 917x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 101 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.59 | Přečteno: 178 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.52 | Přečteno: 88 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 132 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 462 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 14.04 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...