Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koncert s balónem

Klára usedla vedle paní Vlasty, jejíž oči společně s němou gestikulací - držím vám místo - Kláře pomohly, kde si v poslední minutě před zahájením koncertu rychle místo najít. Zahrada malé galerie dýchala příjemným čekáním.

Klářin syn měl absolventský koncert, a když Klára konečně na trávě u svých nohou umravnila několik papírových tašek s malými dárkovými pozornostmi všem protagonistům, několik chlapeckých košil rozsvítilo jevištní pergolu. Ladilo se. Ještě z toho běhu "to sem stihnout" těžce vydýchávala, zatímco ji vlídná ruka paní Vlasty sevřela a ten obličej věčného úsměvu se ke Kláře naklonil.

,,Tady je to hrozně krásný. Malá galerijka, ale paní galeristka je úžasná a dělá tu hrozně hezká zahradní setkání...vždycky je to tu tak krásný..." šmejkla hlavou ke schůdkům, kterými Klára před minutou sestoupila celá uřícená sem, mezi diváky. Klára paní Vlastě přitakala - měla paní Vlastu, maminku synovy kamarádky, léta ráda - a oči tedy stočila ke schůdkům z galerijní místnosti do zahrady. Usedala na ně právě galeristka, obyčejná, ale zajímavá, malá kulatá ženská s živýma tmavýma očima. Usmála se doširoka a soustředěneji kývla ke Kláře hlavou, aby si na dálku několika metrů vyměnily vzájemné pozdravy.

Byl hezký červnový podvečer. Ještě s plným sluncem, které bylo tušit za střechami okolních činžáků, jež kolem zahrady vytvářely příjemný zastíněný komín vedoucí do modré oblohy. Tóny tu rezonovaly v milé akustice a melodie občas zcela přirozeně vynášely pohledy posluchačů vzhůru... tak nějak automaticky. Při Yradierově La Palomě Klára vytažením krku překontrolovala za hlavami přítomných v poslední řadě stůl a na něm občerstvení pro raut. Usmála se během písničky na několik synových spolužáků a po potlesku před nástupem dalšího kusu zaklonila hlavu směr nebe.

Ve výřezu modrého čtverce se objevily dva balóny, co rázem vyčarovaly nejen Kláře, ale i několika jiným okouzlení ve tváři. Bonus už k tolik pohodové chvíli! Klára s vyvrácenou hlavou pozorovala balóny a hlavou ji problesklo, že pohled z výšky na zem musí být fantastický. Jo...dívat se dolů a taky dole vidět všechny problémy jinak. Nebo je aspoň nechat pod sebou. Plout nad nimi.

Prostor se rozezvučel potěchou. Klarinet nasadil hravě skákavou melodii Enterteineru Scotta Joplina a přetavil rázem melancholii vyrobenou předchozím barokním kusem v energii, kdy se zachce zlobit. Klára nechala oči vyvrácené k nebi, tahle melodie s ní vždycky škubala a měla to s ní tak napůl. Měla ji strašně ráda i nerada... spíš ráda, něco se jen tak nepohřbí...a tenhle pocit nebyl úplně nový. Hlavou jí společně s tóny proběhlo tak dvacet let zpátky až do takové zastávky, kdy film Podraz běžel v televizi ve vedlejší místnosti.

Bylo odpoledne a taky taková červnová neděle. Viděla se po létech, ve třeťáku vysoké, jak zvoní po týdnu krajiňáku v jižních Čechách na zvonek bytu, kde už dva roky spala spíš a víc než na koleji. Rozpaky se poznají. To uvítání bylo jiné a s udupaným tajemstvím. Patnáct minut podivné tísně a pak pravda: Vyspal jsem se s ní. Tenkrát se svezla s pláčem na zem, i když tohle trochu tušila. Ta holka se před měsícem najednou objevila někde v klubu, submisivní, malinká a křehká...říkalo se: neschopná si pomoct, prý...A on a jeho kamarád ji vlastně chtěli z něčeho, o čem se moc nemluvilo, vytáhnout. Vzpomněla si na svůj odjezd od něj s polním stojanem, plátny a taky tou blbou tíží "možného" na hrudi, až se k němu po týdnu zase vrátí. A viděla se, jak po týdnu v zoufalém pláči na zemi stočená v klubíčku v koupelně dobojovala s intuicí. Hlavou se jí ted vracely jeho omluvy, smutné oči, že ví, jak ujel, jeho hlazení po vlasech a po těle, a na své ruce, co se s ním perou a bijou ho. Z dálky dvaceti let se dívala na jeho lítostivé škemrání a zase hlazení, ona, co tu ležela a nechtěla nic. A jen vedle v obýváku v televizi The Enterteiner Podrazu přinášel tak šesté, skoro poslední dějství. Viděla se, jak je k nepřežití sesypaná. Jak on jí napouští vanu a ona vnímá všechno přes ten žal jen tak sotva napůl. Jak by ji rád umyl a jako vždycky si k ní vlezl a společně s vodou se s ní mazlil. Jak se jí omlouvá a lituje. A jak mu ona probrečí noc a nedovede si představit, že ty ruce umazané nějakou jinou budou Ji!!! v noci hladit... Že do ní bude strkat něco, co bylo jinde...Vzpomněla si na boj, slzy a ranní hrdé vstávání tehdy a beze slova odchod pryč. Na kolej. A navždy. A na jeho čekání po přednášce před školou druhý den po poledni a na její hrdý průchod kolem něj bez jediného pohledu. Anebo toho - už tě nechci, všechno jsi zabil. Bylo to naposledy, co ho "pro sebe" viděla. Viděla ho víckrát. Ale už šťastného s jinou. S ní. Křehkou, drobnou, opravdu takovou tou s potřebou ochránit, s tmavýma očima. A s takovou nepřehlédnutelnou pihou pod nimi...Viděla je mockrát.

A viděla je s lítostí. Pozdní...kdy věci, co by najednou odpustila a vrátila, vrátit už nešly. Trápila se tehdy jako pes dva roky. Chybělo jí jeho zlobení, jejich milostné pohrávání, její milostné prohrávání, jejich krásné udobřování, jeho poctivost vůči ní... v něčem až moc velká. Školu skončila v náruči jiného a i on si pak stejně vzal jinou... tamté byl konec bůhvíkde. Život šel dál. Dva tři chlapi po něm a pak táta jejího syna, co tu dneska hraje.

Enterteiner dávno vystřídalo Kukalovo Clarinettino a Klára, co se jí balóny už dávno z očí a nebe ztratily, pomalu přesunula pozornost k tomu poslednímu, kde se jí její šestnáctiletý syn tak líbil. Závěrečná skladba pro sextet - Klezmer suite. Nádherná skladba plná překvapení a změn rytmu života téhle překrásné živé židovské hudební linky. Po tomhle posledním kusu a několika přídavcích v ovacích se v zahradě rozproudil uvolněný hlahol. Cinkání skleniček, blahopřání, smích a hloučky v rozborech. Klára se bavila také, ale během hovoru plných chvály pořád neslušně utíkala očima a hledala balóny. Byla to už notná chvíle, co z výhledu kamsi zmizely, a ona si teď o to víc musela přiznat, že kamarádovi, co si balón nadělil ke čtyřicátinám, přece málo platno - tohle fakt vždycky záviděla. Problém si nejen jakoby zvizualizovat - být nad věcí, ale opravdu se nad věci povznést. Klára se přistihla, že po tomhle zážitku zatoužila a že se pokusí balón vyfotit - firmu...třeba ten nápis zvětší a přečte. Ale určitě si tenhle zážitek dopřeje. To si na internetu najde. Nejen si to v hlavě uvědomit, ale nad to všechno, co momentálně řeší a co jí padá jako domky z karet, nad všechny starosti v práci, i ty podělané vztahy s chlapama, se prostě povznést. Plout nad věcí, což lidi dokážou i bez balónu. Ona to dokázala nakonec vždycky. Ale teď chce plout doopravdy.

Večer se v barvě slunce posunul k červenějšímu, mladí muzikanti se v chladu zdi s břečťany ve smíchu bavili a popíjeli a uzobávali křehké lahůdkové drobnosti. Syn ji ujistil, že o věci uklízení se tu s ním všichni postarají, že může jít. Klára se na zahradě rozloučila s učiteli a několikrát potřásla rukou všem ostatním. Vystoupala po schůdcích do prostoru galerie, v maličké průchozí místnosti se zastavila u nějakého obrazu, co ji zaujal, a spěchala k východu.

,,Vy už jdete?" dívaly se na ni vlídné oči paní Vlasty, která tu v chodbě nad sklenkou vína cosi živě rozebírala s paní galeristkou. Klára omluvně přikývla, galeristce poděkovala za skvělou organizaci a pokrčila rameny, že musí... balóny snad při troše štěstí ještě pluly v zorném úhlu ulice.

,,Tak to je škoda, že už jdete. Ale tady paní galeristka je moc schopná bezvadná paní a tyhle akce tu dělá furt... tak se zas brzy uvidíme, viďte?" zůstaly na Kláře viset oči paní Vlasty v otázce.

,,Určitě...určitě se tu zas setkáme, je tu moc fajn..." přitakala Klára a otevřela dveře na ulici, kde se nad domy štastně nebem houpal balón. Usmála se a vytáhla mobil. Ještě se zpátky do chodby galerie otočila...tak nějak automaticky.

 A podívala se trochu delším pohledem gesta rozloučení na paní Vlastu a na paní galeristku... Malou kulatou příjemnou paní s tmavýma živýma očima... a s takovou nepřehlédnutelnou pihou pod nimi.

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | neděle 26.8.2018 0:01 | karma článku: 14,41 | přečteno: 240x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?

Článek čerpá ze znění titulku pana Flašky v hydeparku. V perexu pak píše:„Na tuto otázku VV reaguje velmi citlivě a nešetří hrozbami ani trošku.“ Jinými slovy by podle p.Flašky měla VV podsunutý alkoholismus přijmout a nebouřit se

19.4.2024 v 22:53 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 7,57 | Přečteno: 228x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 6,43 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 4,36 | Přečteno: 111x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 7,32 | Přečteno: 257x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 14,32 | Přečteno: 275x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,55 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 13,65 | Přečteno: 242x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,77 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,73 | Přečteno: 221x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 16,01 | Přečteno: 263x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 201x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 229x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 10,17 | Přečteno: 195x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 483
  • Celková karma 12,88
  • Průměrná čtenost 825x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik