Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

CERMAT chyboval? NE! Chyboval někdo. Jako konkrétní lékař Novák, který pochybil

Na stránkách Idnesu dnes čteme - Cermat chyboval. Je špatně, když jsme tak lehce přistoupili na anonymitu, a ponecháváme tak Cermatu status typu - Strana si žádá. Právě anonymita celého molochu Cermat je krmivem pro neomezenou moc

Cermat uveřejnil, Cermat vydal, Cermat vyhodnotil...Cermat přiznal, v lepším případě pan ředitel Zíka přiznal, že Cermat chyboval. Pan ředitel Zíka v celém molochu funguje jako jedna jediná známá figura, která má jméno. Která se dá vidět v médiích - máme tedy jeho tvář. Na vedlejší koleji nyní nechejme, že je tato tvář v médiích vidět pouze tehdy, když napravuje omyly, když je tedy pozvána, aby omyly molochu po státních maturitách, přijímačkách (právě vždy proběhnuvších) nějak vysvětlila. Progresivní chuť se s národem a státem - tedy tím, koho, nebo jehož potomky moloch soudí - setkávat a vysvětlovat své kroky, komunikovat s veřejností po celý rok, to se věru nijak neděje. Toto jen pro zamyšlení a na okraj věci

Veřejnost zkrátka velmi lehce přistoupila na hru anonymity vtěsnané do termínu bez tvaru, vůně i zápachu. To se stane.  Je ale s podivem, jak jindy si pravidla her hlídáme a v případě institutu Cermat, neuchopitelného a neprůhledného úřadu, zcela nepochopitelně nic takového nepotřebujeme, nevyžadujeme. Sami se tak stavíme do rolí smetí, které se zamete a my nechceme znát, která ze štětin byla ta ,,naše".

Každý prodavač v lahůdkách, kterému ten možná nazelenalý salát zpět přinesete, má dnes na plášti cedulku se svým jménem, má ji každý průvodčí, má ji i s fotkou. Pokud vám něco na úřadě zamítnou, víte, do kterých dveří máte vejít a rozčílit se, víte na koho se konkrétně odvolat a víte, kdo za rozhodnutím stojí. Operuje-li vašeho rodinného příslušníka lékař, vy jej znáte. A vězte, že pro něj není jednoduché rozhodovat se s vědomím, jak se jeho jméno protáhne tiskem, když pochybí, protože vy ho možná dáte k soudu. Kdo má doma starší nábytek, dole na zadních stěnách skříně se dá ještě objevit štítek či razítko se jménem, kdo kus nábytku kontroloval, kdo je za expedici zboží odpovědný. Budete-li si dnes objednávat nábytek nový, nebo potřebovat cokoliv jiného, rozkliknete-li kontakty, není už vůbec zvláštní, že se vám objeví jména i s fotografiemi. Před sebou máte konkrétní tvář, která se vám nabízí k jednání. Dokonce víme konkrétně, kdo z politiků nakoupil špatnou výbavu pro naši armádu, známe jména těch, kteří rozhodli ve věcech veřejných špatně. Neradi to připustíme, ale připusťme, jak férově to ve srovnání s vyjádřením: Cermat pochybil - náhle vypadá a jak o chlup lépe si najednou povolání politik v našich očích stojí. Anonymita se nekoná.

Cermat je cosi natolik zvláštního, že tady se anonymita koná. Ani učitelé, ani žáci se nikdy nedozvědí, kdo konkrétně didaktické, nebo i všechny přijímací testy připravil, přestože studenti vždycky věděli, že ten test, co nezvládli, vytvořila konkrétně jejich učitelka, učitel, a ten musel vždy přijmout i případné reklamace... jsme lidé, chyba se stane. Nikdo také neví, kdo konkrétně vytvářel témata písemných prací. Nikdo netuší, co se skrývá za cermatovským slovem "odborník" a zda tento odborník za svůj život odvedl dostatečně dost práce - například publikoval, tedy se setkal s nějakou zpětnou vazbou. Nemáme, jak zvědět, zda se tvůrce zadání testů pohyboval aspoň nějaký čas jako pěšák ve školním prostředí, aby byl s tímto prostředím alespoň nějak racionálně sžitý. To aby například správně vnímal čas a nehonil si na základě předvedení své iniciativy triko, kdy tak díky mnoha honícím trikům testy bobtnají narůstajícími délkami jednotlivých výchozích textů. A kdy se tak například kvůli jednomu zájmenu a jeho objevení musí zpocený student čtvrtstránkovým textem pročítat znova a znova. Čas je přitom stále stejný a neúprosný.

Písemné práce a jejich hodnocení, další část křídly státu pod sebe laskavě přibranou, je věcí natolik nepřehlednou, že rozum stojí. Cermat, tedy skupina konkrétních lidí, která nahání, kdo by písemné práce opravoval, vyhlásí je, potažmo sebe, za arbitry, kteří dotyčného buď nechají, nebo nenechají projít. Hodnotitelé jsou všelijací. Jde jen o to je sehnat. A to se děje návnadou peněz - kdo by si v povolání učitele na půdě svého oboru nechtěl přivydělat? - a děje se tak i s vědomím, že - s prominutím - český učitel se příliš nebouří odjakživa. Nějaký ten Vyšší princip je vskutku nečastá idyla, byť si tu figuru český spisovatel nevymyslel. Hodnotitel, který se rozhodne do molochu vstoupit - jedině za účelem výdělku, je protažen několikahodinovým školením, pak složí nějaké testy - na poněkolikáté to udělá každý - a pak mu přijde balík, který podle kritérií opraví. Nikdy, jak zmíněno výš, nevíte, jestli je to osobnost, která šla kdykoliv s kůží na trh a publikovala - pokud to opravuje tak zodpovědně, že podle pokynů mají být nejvyšší jedničky jen v případě, kdy se text dá bez jakékoliv opravy publikovat (opravdu takto kdysi vysvětleno). Nikdy se nedozvíte, jestli ten, co vás jako studenta nenechal projít, není právě čerstvě z fakulty vylezlý také téměř "ještěstudent", který nemá žádné větší zkušenosti z reálu, nikdy nevíte, jestli to  hodnocení dělal zodpovědně, nebo to nafrkal mezi skoky do bazénu... máme přeci léto.

Jenže nyní si představme, jaký vítr by to způsobilo, kdyby pro ty, co se dali do holportu s Cermatem, vstoupil prvek: Rádi vás jako Cermat přijímáme, rád vás jako ředitel Cermatu přijímám jako hodnotitele a mám pro vás zprávu - pod hodnocením studentovy práce bude uveřejněno Vaše jméno, které se  studentovi dostane i s kontaktem na Vás a Vy se budete ze svého hodnocení při případné reklamaci sám studentovi zodpovídat.

 Asi se neubráníme dojmu, že už díky zmiňované častější neodvaze učitelů - bohužel, byť je to střelba do vlastních řad - by řady hodnotitelů rázem prořídly a Cermat by byl poněkud na holičkách. Proti zastřešujícímu pojmu Cermat se tedy nikdo ze zúčastněných, těch na procesu participujících, ohrazovat zcela logicky nebude...ta situace je oboustranně vyhovující.

Je tak nasnadě začít vnímat, že budeme-li přistupovat na hru anonymních verdiktů, anonymních předkládání testů, nebudeme-li stále silněji volat po dnes naprosto normálním a slušném stavu věci  konkrétní osoby znát, jakož by fotografie s profesním portfoliem měl znát celý národ, a to bez pardonu, budeme podporovat někoho, komu se nechtělo už učit a bylo mu dáno nějakou shodou šťastných náhod z kancelářské židle beze jména a větší odpovědnosti velet a určovat směr života v Čechách. Určitě všech těch toho času ve vzdělávacím procesu.

Hlas učitelů tu nestačí. Ředitelé sice leccos připouštějí, leč osamocenost je stejně pramalým hybatelem.

Je opravdu třeba silnějšího hlasu veřejnosti, která bude stále silněji volat, že na anonymitu nehraje. Že kupříkladu už nyní zavolá: chci vědět, kdo ten test dělal, kdo o mně rozhodnul.

Cermat loni neudělal chybu, když studenti na slavnostním vyhlášení výsledků ústní maturity neměli někde v rukou výsledky písemných prací - a tedy: klasické objímání a radost ze zvládnuté maturitní zkoušky se nekonala. Vyhlášení, že to Cermat nestihnul, neobstojí a obstát by nemělo. Mělo by být řečeno - písemné práce vám nestihli opravit konkrétně ti a ti. Na ně si musíte stěžovat. Případně na tyto konkrétní osoby, které v rámci naší státní firmy nezvládli dobře zvážit téma a zpracování... jsou to ti a ti. Jména. A na ně se obracejte.

Tvrdé? Nikoliv. Normální - lahůdkářka, doktor, úředník u přepážky to mohou vysvětlit, ti kroutit hlavou nebudou...Normální. Jakož vposled nebudou kroutit hlavou ani testy zadávající pěšáci učitelé, kteří musejí Cermatu předat všechna svá nacionále a co ručí Cermatu za hladký průběh zadání státních maturitních testů. Normální a neanonymní.

Chtít po Cermatu jména je normální a mimo jiné cesta, jak se postupně s nesmyslem naprosto neprůhledného institutu CERMAT šťastně v této zemi rozžehnat.

pozn:

...Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli nehorázným hromadám papíru, které systém spolkne na jednoho jediného žáka a který se na nějakém papíru setká s chybami, za nimiž nějak podivně nestojí jediná konkrétní osoba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | sobota 28.4.2018 22:33 | karma článku: 41,75 | přečteno: 4450x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 4,18 | Přečteno: 69x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 6,61 | Přečteno: 190x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,14 | Přečteno: 228x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 13,64 | Přečteno: 187x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,34 | Přečteno: 289x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 12,55 | Přečteno: 153x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,12 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,31 | Přečteno: 182x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 10,58 | Přečteno: 124x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 15,63 | Přečteno: 184x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 15,75 | Přečteno: 205x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 116x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 161x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 9,44 | Přečteno: 106x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 196x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Jiří Turner je Andrejem Babišem, aniž to tuší

Andreji Babišovi se daří víc než svého času Vrchlickému. Kolik ten míval epigonů! A kolik jich bere Babiš! Víc, neboť z obou táborů. Chceš urvat pozornost? Přetřásej důchodce! Není nic víc tak in. Zvol jejich nouzi, nebo je cupuj!

5.3.2024 v 22:57 | Karma: 10,46 | Přečteno: 88x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Ještě chybí, aby Cermanům a Vodvářkům uklouzlo, že signatáři Malý a Halík jsou kulaci

Půjčuji si od Miroslava Koreckého, co chybělo ve vzkazech vlády protestujícím zemědělcům. Zas je podezřelé něco vlastnit, zas už vadí využít demokracie a mluvit a psát. Je tu in styl. Zas vadí intelektuál, co "neumí" dělat rukama

5.3.2024 v 14:54 | Karma: 15,49 | Přečteno: 134x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 481
  • Celková karma 13,06
  • Průměrná čtenost 828x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik