Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ota je vzácný.

Jak pravil můj známý Čechoněmec: Jména Jindřich a Ota, to už má dneska jedině dědeček.To už jsou jména stará i v Německu. A já na to: že koho těch jmen znám, jsou to vždy milá setkání i s ojedinělými povahami. Dnes je Oty.  

A teď by to chtělo pravdu. A ne dvakrát tuhle právě napsanou lež. Protože pravda je, že donedávna jsem znala jen Otu Velikého, představitele takzvané ottonské renesance, co má za tatíka právě Jindřicha - Ptáčníka. Dál znám panovníka, který byl spřízněný s Přemyslem Otakarem II. a jako poručník doporoučel bratrance Václava II. až do jistě dobře myšleného vězení na Bezděz.. A vidíte? Přemysl a Otakar k tomu... Nějaké další Oty z historie ještě znám, třeba Železného kancléře Bismarcka, ale že bych procházela věky jako Elina Makropulos či Highlander? To ne. Osobně je vážně neznám. Dokonce osobně neznám ani Otíka z Vesničky střediskové, co se smál jako kůň, bez pardonu si - divácinediváci - v nose dělal interní úpravy a ze strachu i lásky k Mariánu Labudovi zakroutil holouběti krkem. Neznala jsem ani Otu spravujícího botu hřebíkem z plotu. Prý pak přitahoval blesky. Ale říkám si, kdyby mne vzal do kouzla s buřinkou Pan Oto Šimánek Tau, zbláznila bych se štěstím. Neviditelně s ním putovat, přesouvat se, místo padáku mít deštník a být báječně neviděna. Navíc s někým, kdo ač má distingovaně učesaný vzhled, neztratí ani minutu života, aby ji neproměnil v žert, milý vstřebatelný podvod. Párkrát zaťukat na dýnko a o krempu buřinky přejet doleva doprava... jsem panenka na hraní. Malá do kapsy. Ach jo, chtěla bych...

Ota - správněji Oto, je jméno německé. Podoby jména jsou Otto, Oto, Odo, francouzské Otton, Othoa, rusky Ottone, Poláci mají Ottona a z dějepisu to bude i Odillo, i Odoekar. Patří sem s podobným základem i Otokar, Otakar a Otfried. Po Čechách jich běhá čím dál méně, věkový průměr se blíží k padesátce, a když už je doma máme, voláme na ně Otíku, Oťásku, Oťaspocem, Otouši, Oťánku...

 V podobě základní Oto je to s Janem a Ivem nebo Lvem nejkratší jméno v kalendáři. Ale stejně jako u Jana platí, minimalizace znamená něco, co se slovy vypovědět nedá. Jméno prý v sobě nese hluboké hodnoty a jeho nositel je předurčenost sama ku blahobytu, spokojenosti i životnímu štěstí.

Dáme-li si práci, směle k téhle charakteristice přidejme na základě nám známých Otů i Otakarů jistou argumentačně podloženou výjimečnost.

Ať už se jedná o vědce jména Otto Wichterle, který optice přinesl dárek kontaktní čočky, nebo to bude spisovatel Ota Hofman, který měl dar vytvořit šmrncovní věci - ukázkově dobrý rodinný film. Ty takzvaně rodinné filmy dneška jsou těmi, na jejichž konci jsou dospělí napasováni do role free parťáků a pointa je v tom, že jim konečně sepne, jak je tohle to pravé a jak dlouho trvalo, než na to přišli. A v tom je kouzlo...asi. Ota Hofmann uměl scénáře takových formátů tak dobře, že se u filmu pobavíte dneska stejně jako kdysi. Rodiče nechal rodiči, babičky babičkami, nikdo u něj nepotřeboval projít kurzem nového životního stylu. A přesto to i dneska bude u dětí stejné. Jako když vy jste na stole v neděli dopoledne nechali domácí úkoly a mazali k televizi. Filmy podle jeho scénářů navzdory kouzlům vyznívají přirozeně, s vtipnými pointami, jsou blízké. A v případě takových Návštěvníků mile chytré, schválně česky srandovní a na tu dobu opravdu i geniální. Dalším Otou je chudák herec - věčný český fašista - Ota Ševčík, dál Ota Ornest, herec a scénárista, nebo slavný exilový spisovatel Ota Filip. Kontorverzi možná vzbudí připomínka vzpěrače Oty Zaremby, který zjevil, jak to ve sportu kdysi fungovalo, a vášně vzbudí jméno Otakara Vávry. Přeneseme-li se přes tendenčnost věcí, dlužno říct, že uměl jako málokdo. A aspoň pro mne všechny hlasy utichají v okamžiku jeho filmu Romance pro křídlovku. Hrubínovo převedení díla do obrazů plné těžkostí života, črta nesmělosti, erotiky, bouře sexu proti síle lásky, té čistější. Opředené tajemstvím a dveřmi bez klíčů. Podmanivé černobílé zachycení života v branách smrti a přednebí. Mnozí znají Vávrovo Kladivo na čarodějnice. Vězme, že Miloše Formana, Věru Chytilovou, Evalda Schorma či Emira Kusturicu učil právě on. Myslím, že geniálně.

Ostatně číslem jména Oto je devítka, a ta znamená genialitu. Když si Ota uvědomí, zda chce spíš štěstí a duchovno, nebo spíš materiálno, je silný. Rozhodnul se a věci se mu daří. Devítky jsou předurčeny k úspěchům, a to jistě i pro to, že Otíci umějí využívat svoji intuici. Umějí se rychle zorientovat a za svým cílem si pak jít. V lásce to mají prý složitější a trochu kolísavé, ale pokud se láska povede, je nadosmrti. A ženské, co jim velzou do cesty, by možná měly vsadit na barvu ohnivou, oranžovou, červenou a nebo příjemně zemitou hnědou. Každopádně z Otů cítíte štěstí. Proto poněkud lžu. Protože můj první životní Ota byl jeden uřvaný strýc z Prahy, lampasák, který pro mne při své jediné návštěvě u nás znamenal tlačení hodinových ručiček mýma nešťastnýma očima. A pak rozlet v mé malé dětské duši, když konečně slavnostně odjel.

Abych tu lež napravila, jednoho Otu už rok - právě dnes - osobně znám. Znám jednoho vytrvalce, běžce, který je zrovna tak rozhodný a za svým cílem si jde, totiž běží...a věci nevzdává.To raději padne. Příjemné na něm je, že ať ho potkáte kdykoliv, v jakékoliv situaci, cítíte z něj štěstí. Cítíte pozitivní vhled a vyhlížení nových věcí s hezkým nadšením v očích. Stejně takovým jako u nezatíženého dítěte, což mi on jistě odpustí. Ale ona je vážně tahle nezatíženost důležitá a poměrně vzácná.

S kým se ještě ráda setkávám? To nebudu určitě sama. S Otou, co se ze sportovního reportéra v rádiu nakonec dostal ke knížkám, které svou výpovědí chytají nás všechny za srdce. Válka, řeka, ryby, les, lidi a vztahy viděné očima dítěte. Možná to nejlepší ze všech možných typů pohledů.

Ota Pavel zemřel před pětačtyřiceti lety. Pral se se svojí psychikou, byl na psaní závislý a psaní ho i ničilo. Velké nápadné zvláštní teskné oči. Velký dar vidět těma očima věci se vším, co k vidění v neuvidění patří. Dá se říci, že měl štěstí. Že jeho rodina měla nakonec v tom neštěstí štěstí. Říkám to i z toho důvodu, že víme: tohle jeho slavné jméno není jeho pravé. Ale když Vám někdo náhodně položí otázku - kterého Otu znáš? Nejen proto, že jsou nedostatkoví, vsadím krk, že Ota Pavel bude v odpovědích znít nejčastěji.

Je to dobrá zpráva. Pořád jsme asi schopni vnímat nenápadnou a nepodbízivou genialitu, pořád jsme ještě raději naladěni na štěstí a pořád se rádi vracíme do dětství. A hlavně, jako děti možná nad všechny šarvátky nejradši vnímáme kouzla řek a lesů. A kouzlo strejdů Prošků, kde se s Otou Pavlem nejeden ztotožníme, protože často míváme někoho, co nám jako nerodič život vysvětloval a šoupal s námi dětmi nenápadně ke Správnostem.

Otům všechno nejlepší. Svátek mají v tu nejkrásnější dobu. Bratr Paleček žádal bohyni Vesnu právě o tento čas, kdy je jaro narozené, už dost bujné, přec ne májové.

Tak, hezký svátek, Otové. Jestli je vám dobře, bohyně Vesna plní to, co bratru Palečkovi, rytíři krále Jiříka z Poděbrad, kdysi slíbila. Paleček je z říše spících vzácně vrácený mezi nás. Na nějakých sedm dní. Šprýmař, co smích, radost a štěstí na zemi právě v tyhle dny rozdává. A v tu dobu se vše roztančí. I v nás.

Otové, krásnou oslavu:)

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | čtvrtek 26.4.2018 7:35 | karma článku: 16,58 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?

Článek čerpá ze znění titulku pana Flašky v hydeparku. V perexu pak píše:„Na tuto otázku VV reaguje velmi citlivě a nešetří hrozbami ani trošku.“ Jinými slovy by podle p.Flašky měla VV podsunutý alkoholismus přijmout a nebouřit se

19.4.2024 v 22:53 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 8,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 6,84 | Přečteno: 166x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 4,37 | Přečteno: 112x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 7,32 | Přečteno: 257x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,69 | Přečteno: 308x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 14,58 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,78 | Přečteno: 366x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 13,65 | Přečteno: 242x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,77 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,73 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 16,01 | Přečteno: 263x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 201x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 229x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 10,18 | Přečteno: 196x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 483
  • Celková karma 12,96
  • Průměrná čtenost 825x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik