Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je nejvyšší čas pojmu ELITA vrátit původní význam a rehabilitovat jeho důstojnost

Elita je dnes pojmem nálepky označující mocenské zájmy vybrané skupiny lidí.Jenže slovo má svůj původní význam jiný a ten se ztratil. Pohazování s pojmem a radostné kopnutí navrch je však chováním davu nuzných na divadle popravy.  

Jestli Jiří Drahoš něčím zklamal, byla to jeho poslední minuta mluveného slova před volbami na ČT. Nebudu prezidentem elit...tak nějak to v té minutě zaznělo a nebylo málo těch, co v tu ránu pocítili prohru osobnosti, která by neměla mít nejmenší důvod spatřovat v elitách něco, proti čemuž je vůbec nutné se vymezit. Jiří Drahoš jako myš přistoupil kočce na dávno rozehranou hru, Jiří Drahoš se zkrátka přizpůsobil. Svému sokovi, který jako manipulant dobře ví, jak oslovit ty, kteří jsou stěžovatelé ze své podstaty na vše, co jim život zvenku přináší, kteří budou vždy hledat viníky svých neúspěchů mimo sebe a kterým není těžké namluvit, že za marasmus doby mohou ti, co se nějak vzdělali a sedí někde lépe. Marasmus doby je vždycky složitým koktejlem, kde dost významnou roli hraje především morálka a vůle jedince, jedno v jakém století.

Jeden z nejslavnějších výroků filosofa Konfucia je zjednodušeně vzato ten, že člověk se má starat o blaho svých bližních, pomáhat jak může, být pokorný ke všemu, být poctivý, zvažovat sliby a posléze je dodržet, a když mu zbydou síly, nechť se vzdělává. Konfucius na první místo staví Dobro předávané jedním ke druhému jako základ všeho, ale zároveň mu nedá nezmínit a opomenout vzdělání. O mnoho století dál pak někdo ve svém neméně slavném výroku zmíní totéž.: ,,Náš národ spasí jen mravnost a vzdělanost." Tomáš Garrigue Masaryk dává stejně jako Konfucius na první pozici morálku, na druhé vzdělání.

Pro zajímavé doplnění nezaškodí obrátit pozornost k reliéfu na solnické škole ve východních Čechách, kde pod reliéfem Ladislava Šalouna, který je poměrně ranou a ojedinělou poctou Československu a prezidentu Masarykovi (z roku 1923), najdeme nápis „Nás spasí mravnost a vzdělanost“. Reliéf, který si prošel odstraňováním a na dvě desetiletí ho nahradily i malované srpy a kladiva, se sem po revoluci vrátil a znázorňuje přítomnost a budoucnost. Uprostřed je letopočet 1918, T. G. Masaryk a za ním postava legionáře. Symboly osvobození a vznik Československa. Děti tu vyjadřují budoucnost, která zůstane věrná tradici. Pod reliéfem je zmíněný nápis. Vchod do budovy pak kdysi zdobil reliéf, otevřená kniha rámovaná lipovými ratolestmi a s vepsanými jmény pěti osobností: Masaryk, Šafařík, Dobrovský, Palacký, Jungmann, Jirásek... intelektuální elity národa, díky nimž máme mravní základ nového státu,  základy jazykovědy, první kodifikace jazyka, zmapovanou historii národa i s výkladem, spoustu slov nově přejatých z jiných jazyků, mnoho pojmů ze slovanských jazyků uvedených v život a dodnes aktivních ve slovní zásobě, aniž jejich původ vnímáme. Kdo by byl řekl, že právě pojmy, nalepené poměrně bezmyšlenkovitě v novém významu, ovlivní nejednou v historii životy nás všech.

Že národ, který zapomíná, znát nepotřebuje, nebo si dokonce s pocitem divného zadostiučinění svých elit neváží, nastupuje cestu směrem dolů, je poměrně známá věc. Nejen že je tohle celé dost podobné situaci, kdy dav nejnuznějších spěchá na divadlo popravy. Kdy jásotem jako v nesvéprávnosti smrt přiživuje, aniž si jeden každý v davu uvědomuje své ovládnutí tím, co se jako jemu příštímu může vymstít. Nejen... Kopání do elit je především neupřímností k sobě samým. Kopání do pojmu elita - momentální módní hit, pozbývá především poctivé přiznání každého takového vítěze nad zneváženým pojmem..

Kolik je mezi námi těch, zhola jedno, z jakého tábora, co se usnaží své dítě dostat na víceleté gymnázium? Proč? Snaha dostat se k lepšímu vzdělání, snaha eliminovat šikanu třeba jen pro to - jsi jiný, jsi šprt, jsi divný. Očekává se zkrátka lepší vstupenka ke vzdělání a ruku v ruce s tím - elitnější, potažmo mravnější, chování dětí okolo dítěte našeho, kterému se za chuť vědet a znát posmívat nebudou. Neplatí paušálně, leč vysvětlení rodičů je nezřídka právě takové. Když se dítě na školu dostane, pochlubíme se, stejně jako se pochlubíme za několik let maturitním plesem, který se vytvářel s elitní choreografkou, která pro to, aby uměla, musela lecčíms projít. Pochlubíme se dceřiným přijetím na školu vysokou, kdy se zas nezřídka plní sen těm rodičům, co dosáhli jen na školství účňovské či střední. Potomek nám všem udělá radost diplomem, který zasluhuje oslavu v osvědčeném zařízení, pokud možno elitou mezi hospodami města. Potomek je dost možná zamilovaný a nám dělá radost, že si přece jen našel někoho, kdo pracuje, dosahuje určitých výsledků, snaží se být elitním ve svém oboru... jedno, zda se jedná o zedníka, který má nabouchaný sešit objednávkami, protože je zkrátka dobrý, nebo kluka či holku, co umí jazyky a zaměstnává ho firma, kterou my se rádi tchánovitě před kdekým počepýříme. Svatba bude pak odfocena fotografem, který to umí, má elitní vybavení a připraví nám album, že všichni padnou na znak. Fotka dortu uchvátí, protože svatební dort dělal vyhlášený cukrář.. klasa ve svém oboru, co po vzoru elit zakázku dodat spolehlivě dodržel a dort hotový je a je párexceláns. Přijde-li nemoc, uděláme jistě všichni všechno pro to, abychom se dostali do péče lékaře elitního, zkušeného a znalého, než v tu chvíli na elity nadávat. Když se životaběhem dostaneme do jakési vyšší společnosti, ty šaty pro nezvyklou událost (třeba na Hradě) nám ušije krejčí, co je elitou v oboru, a ne někdo, kdo umí jen zužovat věci po tetičce. A když nás nedejbůh napadne někdo zvenčí, přiznejme, že si vroucně přejeme, aby nás rychlým zásahem ochránily jednotky složené z vojáků elitních vědomostí a schopností, elitního vybavení, elitního fyzického nasazení, tedy ne z těch, kdož umějí hlídat sklad ešusů, a sotva se ale rozběhnou, ale zkrátka jednotka elitní kondice a také elitní morálky. Vyzrálěho chrakteru,  který je nikdy nedostane do situace, že u zachraňování národa půlku vesnice znásilní, či nervně ve zmatku postřílí. Elitní vzdělanost v oboru a elitní mravnost. T. G. Masaryk měl na mysli právě tohle. Mravnost dělat věci co nejlépe a vzděláním udržovat kontinuitu toho všeho, co národ Čechů za staletí dokázal.

Není tak docela chybou elit, že dostaly přídech jiného. Snažíme-li se každý mít doma především vzdělaného, ale netrápí nás, jak malou cestu ke vzdělání (stylem " vložit") i naše vlastní dítě hodlá ujít, stěžujeme-li si na nároky škol, které rodičům vlastně pořád ustupují, cesta na vrcholky k zámku Elita, či Pseudoelita je pak čím dál pohodlnější - cestou střevíčků na jehlách. Není tak docela chybou elit, že nejsou vidět, nestojí-li nám za to na ně moc vzpomínat, dějepis nás přece strašně nebavil, nebo nás nebaví se s těmi novodobými zajímavými elitami u televize a časopisů zdržet, rodinný natahač vztahů s nevěrami nás přiková k televizi snáz. Není tak docela chybou elit, že o své místo přišly, když všude vyhrávají peníze a když morálka je i podle posledních dvou velkých národních volebních akcí vnímána jako cosi naškodu. Není tak úplně věcí elit, že jazyk myslitelů a spisovatelů je najednou obtížný, když žijem svět krátkych rychlých zpráv, kde se jazykem nikdo nezabývá a knížky minulých století čtou jen velmi divní kavárníci. Žijeme dobu jinou, v technice extrémně rychlou, v něčem možná až expanzivní, moderní.

  Jenže ty všechny věci, které využíváme a které občas nejdou a my bušíme pěstí do stolu, protože jsme na tenhle standard přece dávno zvyklí - tyhle všechny rychlé paměťové systémy a vymoženosti dnešní doby, jež život usnadňují, vymýšlejí ti, co opravdu něco znají a něco umějí. Pokud jejich díla vstupují v použití pro člověka v tom dobrém, mravnost a vzdělanost se promísila v to nejlepší. Značka práce elit. Těch, co uznávají úroveň.

Pojem Elita si po věčném jalovém pranýřování zaslouží jiné čestnější místo. Takové, které když mu vrátíme, posune nás všecky. Pokud budeme kopat dál...k odkazu našeho prvního prezidenta se raději nehlasme. Těch právě letošních sto let by nás však mělo v kopání notně brzdit. Tahle mravnost v první pozici - jeden vůči druhému, je přece na každém z nás. Je špatně přistoupit na hru, jako se to bohužel stalo. Je naopak skoro nutné čím dál důrazněji, neboť ve vynuceném protitlaku, říkat - jsem za elity v mém životě rád, jsem rád za hmotné i duchovní dědictví země, kde žiju. Jestliže si ty nevážíš elit, elit národa, jsi zkrátka, když ne hloupý, tak určitě pokrytec, kterému budoucnost národa nic neříká.

http://tg-masaryk.cz/mapa/index.jsp?id=74&misto=Relief-na-budove-skoly-a-navsteva-prezidenta

Autor: Radka Kielbergerová | čtvrtek 8.2.2018 0:40 | karma článku: 32,54 | přečteno: 3145x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?

Článek čerpá ze znění titulku pana Flašky v hydeparku. V perexu pak píše:„Na tuto otázku VV reaguje velmi citlivě a nešetří hrozbami ani trošku.“ Jinými slovy by podle p.Flašky měla VV podsunutý alkoholismus přijmout a nebouřit se

19.4.2024 v 22:53 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 8,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 6,84 | Přečteno: 166x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 4,37 | Přečteno: 112x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 7,32 | Přečteno: 257x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,69 | Přečteno: 308x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 14,58 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,78 | Přečteno: 366x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 13,65 | Přečteno: 242x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,77 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,73 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 16,01 | Přečteno: 263x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 201x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 229x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 10,18 | Přečteno: 196x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 483
  • Celková karma 12,96
  • Průměrná čtenost 825x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik