Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne! Želvy nemohou létat a děti někde ani chodit. Táhněte do snu, co vás probudí...

 Vztek, lítost, Reportéři ČT. Takové to přesdržku všem... Ne, já tu reportáž neviděla celou a já se nevracím...nezlobte se. Já se s ní setkala, když maličký kluk v modré košilce nastupuje do auta. O berlích... jedna noha - pahýl.

 Pondělí, tři dny zpátky - Reportéři ČT.

Jedeme s ním podél zaprášených riun sesypaného města do centra, kde se dělají náhražky končetin jak na běžícím pásu. Vítejte v Aleppu. Městě, co se jeho historie posledních let píše jazykem hrůzy. Projeďme se po něm. Kolem mudrlantských kluků, co dospělácky rozhazují rukama a... ta náhlá střelba za valem trosek? Zvyk... tváře, kdy je dětství za zenitem. Kolik jim je? Dvanáct? víc., míň...Vcházíme do čekárny a s malým pacientem usedáme. Doktor ohmatává pahýl - není to moc dobré. Vede nás dál. Holčička, asi věděla, že ji budou natáčet, asi jí to řekli...Má krásnou kytičku ve vlasech, červenou, takový stejně červený má i svetřík, vypadá svátečně... taková bolestná chvilinka televizní slávy. Přebolestná. Doktor říká, kulantně to říká .... tohle je vysoká amputace. Věru vysoká. Víme? Jak vysoko nám sahá noha? Kde nám končí...děvčátko si nandavá botu, shýbá se... a vy se díváte a ... já chci říct: táhněte k obrázkům, do zlýho snu, co probudí. Táhněte s řečmi o manipulaci a dojímání. Táhněte, vy, co máte ve všem jasno...a mě tohle odnáší celých deset let zpátky.

...  tříletý šilhavý chlapeček chytá ozvěnu v obřích betonových rourách - mami? tati?  pláč v tunelu, ozvěna. Čtrnáctiletý  Kak - Satelit, co je tu kápem, chlapi - já vám to vysbírám, seženu děti, kšefty se musejí hejbat, kšeftu se má jeden naučit zavčasu, jasnovidecký Bezručka, citlivý kluk, co by tak ochránil, co tak miluje, svoji sestru, co se sama jako maminka-dítě toho maličkého šilhavého ujímá, upíná se na něj žitím, ona, co ji možná znásilnili vojáci, co možná před jejíma očima zatočili s jejím otcem a naložili s její matkou... a pak, pak rodiče nebyli. A jsou jen ona a on. Bratr, co přišel o ruce... Já nepudu, ty jdi. Ty máš obě nohy, já už mam jen jednu... no ale já mam zas jen jednu ruku, ten ať jde, ten má všechno... já už nemůžu...nemůžu přijít i o druhou - totiž- maličký šilhaveček utekl. Utekl někam k břízkám přes nebezpečné minové pole... je třeba se domluvit. Je třeba to vyřešit a dojít pro něj, dohodnout se v téhle radě deseti a dvanáctiletých...co tu nějak zbyli...bez rodičů, bez nikoho v tomhle dětském společenství, kde jim přilepšuje k přežití vyhledávání min - kšefty pro dospělé.

Spisovatelé se mohou upsat, reportéři ufotit, mnozí ukřičet - křik jako bumerang se vrací o to razantněji nazpět. Vysvětlování, varování, hlavně strach o to svoje a naše. Naše - to zní lépe. A hlavně O-STRA-ŽI-TOST!, ta  především. Ta nejvíc. Bušíme do PC, a za oknem našeho pokoje se kymácí lípa, cinká tramvaj, demonstrace si v navigaci hledají cestu dlažbou bez výmolů podél výloh s rozsvícenými neóny. Kongresovým sálem hřímají hlasy ochranitelských protipřílivových programů a hostesky v byznysoutfitu v malém pukrle stavějí na bílé ubrusy sklenice s vodou pro naše upracovné hlasivky. Dobře... a teď jděte domů... mám tu jistý návod, možná zlej sen.

Jděte domů a pak si uřízněte nohu. Vemte motorovou pilu a udělejte to. Vy! - ne, ne nikdo jiný...Vy. prosím, říkám to přece dospělým, nebo ne? Války si vymýšlejí dospělí, nebo snad děti? Uřízněte si ji. Hned a hezky až nahoře, nešiďte to, co možná nejtěsněji u vašich pánských i dámských přirození. Proveďte vysokou amputaci... no, tak už víte, co to je. Počkejte, teď si sedněte, chce to odpočinek... jo, balanc držet, chápu, s jednou nohou... zavažte si botu, shýbněte se... zase ta rovnováha.?.ajaj, to se naučíte. Ještě na tohle se chci zeptat - prosímvás, vám je kolik? Čtyřicet, padesát, šedesát... no to už máte plno věcí odžito. Milování máte zažito, tolik krásných poloh máte v paměti ... počkejte, vy se bojíte, že se nebudete líbit možná, ted, když máte tu jednu nohu jenom. Hm... nebojte, třeba vám já i ostatní budem držet palce. Budeme přát. Jako téhle malé, at ji proboha či proaláha svatého potká opravdová a krásná velká láska. Opravdová. Nebo takhle - máme pro ni, pro tuhle dívenku s kytičkou něco jiného než nějaké tohle hezké přání? Co říkáte, že nemáme...aha, nemáme nic. Ani pro ni, ani pro toho malého, jejichž rodiče možná litují, že tu setrvali, že nehodili pár věcí do rance a neutekli - ne já zas nechci dráždit, já vím, že mnozí říkáte, at zůstanou, kde jsou. Víte, ti rodiče... třeba uvažovali i takto: Co když mne zabijí? Co bude s mými dětmi? Co může?...a... Co musí? sirotek... co mu zbyla ulice, ruiny a dá-li anděl - někdo, kdo mu řekne - a čí ty jsi? 

A i kdyby - co mu jednou, až jen maličko povyroste, nemusí přijít vlastně nijak cizí vzít kvér... a jít...Tovíte, když si v dětství zvyknete... kolo je od toho, aby se točilo.

Před deseti lety jsem seděla na křesle a nevěděla, že budu tohle psát. Zapnula jsem vytipovanou věc a po jejím odvysílání bezpečně věděla jedno. Muselo by teda vážně být, abych celou dobu ještě u nějakého filmu osmdesát minut nechala bezděčně téct slzy, nenutila je vůbec k zastavení, rezignovala na přemáhání a podvolila se stavu, kdy se z vás řinou ty slané potoky a vám je to zcela jedno. Mísí se ve vás bezmoc, vztek a máma a trauma a všechno...

------------------------------------------------------------------------------------------

Želvy mohou létat... film, kdy děti bez rukou a bez nohou jsou dospělejší než dospělí...

Poznámky:

1)  reportéři ČT - poslední reportáž - Děti z Aleppa

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/217452801240034/

2)  zkuste si dát do vyhledavače Obrázky - děti z Aleppa a zkuste najít dítě, které nemá výraz dospělého...děkuji

3)  zkuste si dát do vyhledavače Obrázky - děti o berlích, nebo bez nohy , nebo něco takového...

     já našla  mračna  oúrazovaných celebrit s úsměvem na objektiv...já vím, že to bolí... já vím, že je to možná záležitost fotoetiky - dítě tam nenajdeme... mělo by tam být.

4)  Donald  Trump v pondělí vydal vyhlášení, v němž po masakru zaznělo - taková neštěstí se dějí všude, ale zbraně s tím nemají nic do činění

5)  Chris Rea včera v kongresovém centru zakončil svůj koncert slavnou Road to Hell a  na velkoplošném plátně posledními tóny skladby ve videu nechal přeběhnout vyděšené  vietnamské děti v útěku před napalmem

https://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?foto1=JB32e062_vietnam112.jpg

6) a Joseph Heller, ten napsal  toto:

... ta zbědovaná postavička v něm probudila tak dusivý soucit, že se mu chtělo napřáhnout a udeřit toho bleďoučkého chlapce do jeho obličejíku a zbavit ho tak života, neboť mu připomněl všechny neduživé děti Itálie. Způsobil, že Yossarian začal myslet na všechny mrzáky a hladové muže, na všechny ty němé a odevzdané matky  s utkvělýma očima, kojící téhož večera někde v nepohodě svá nemluvńata z prochladnutých cecíků, lhostejně vystavených  témuž syrovému dešti. Krávy. Jako by ji přivolal, minula ho nějaká matka, držící dítě v nějakých hadrech a Yossarian ji zatoužil zabít, protože mu zase připomněla toho chlapce v tenké košilce a záplatovaných kalhotkách a veškerou tu zdrcující bídu světa, který zatím ještě nikdy nedokázal poskytnout dostatek tepla a jídla a spravedlnosti všem lidem a v němž se dařilo dobře jen hrstce bezohledných chytráků. Mizerný všivý svět! Kolik lidí strádá, kolik domů je na spadnutí, kolik manželů je ožralých, kolik žen je bito, kolik dětí se právě třese strachy a je surově zneužíváno a opuštěno...

( J. Heller - Hlava XXII)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Želvy mohou létat

Film jednoho z nejpozoruhodnějších íránských režisérů současnosti Bahmana Ghobadího Želvy mohou létat byl natočen v autentickém prostředí kurdského utečeneckého tábora na irácko-tureckých hranicích v roce 2004 a vrací se do období několika týdnů před americkým útokem na Irák. Ghobadí, sám kurdského původu, se rozhodl jej natočit poté, co těsně po skončení americko-irácké války přijel do Bagdádu a stal se osobním svědkem otřesných dětských osudů, které za sebou poslední konflikty zanechaly.

"Děti jsou totiž v každé válce jejími prvními oběťmi. Každému to bylo ale úplně jedno. Rozhodl jsem se natočit protiválečný film."

Děti, které v Ghobadího filmu vystupují, jsou samozřejmě neherci. Jejich výkony však působí nesmírně autenticky. A ve světě neexistuje režisér, který by dokázal s takovou znalostí a přesvědčivostí odhalit skutečný život obyvatel těchto krajů, známých v západní Evropě jen z populistických hesel, jimiž se ohání světová politika.
Film, který je prvním iráckým filmem natočeným po pádu Saddáma Husajna, viděli diváci rekordních osmdesáti filmových festivalů! A o tom, že Ghobadího nemilosrdná, syrová výpověď zapůsobila po celém světě, svědčí řada čtyřiceti mezinárodních a tří národních cen.
(Česká televize)http://www.fdb.cz/film/zelvy-mohou-letat-lakposhtha-ham-parvaz-mikonand/

Proč tento film?   

Těch důvodů je několik: protože je to první film natočený v Iráku po pádu Saddáma Husajna, ale nevypráví o Iráku bez Husajna. Protože je to film o válce, ale vojáci v něm nebojují. Protože v něm všechny hlavní role hrají děti, ale není to dětský film. Děti jsou v tomto filmu víc dospělí než dospělí. Protože když malá Agrin upře svůj pohled do kamery, je v jejích očích víc, než co by kdy slova mohla vypovědět o době, ve které děti ztrácejí nevinnost dřív než mléčné zuby.    
Radim Habartík, Aerofilms    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | středa 8.11.2017 21:01 | karma článku: 20,34 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 4,64 | Přečteno: 72x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 6,61 | Přečteno: 190x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,14 | Přečteno: 228x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 13,64 | Přečteno: 187x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,34 | Přečteno: 289x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 12,55 | Přečteno: 154x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,12 | Přečteno: 131x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,32 | Přečteno: 183x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 10,58 | Přečteno: 124x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 15,63 | Přečteno: 184x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 15,75 | Přečteno: 205x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 116x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 161x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 9,44 | Přečteno: 106x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 196x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Jiří Turner je Andrejem Babišem, aniž to tuší

Andreji Babišovi se daří víc než svého času Vrchlickému. Kolik ten míval epigonů! A kolik jich bere Babiš! Víc, neboť z obou táborů. Chceš urvat pozornost? Přetřásej důchodce! Není nic víc tak in. Zvol jejich nouzi, nebo je cupuj!

5.3.2024 v 22:57 | Karma: 10,47 | Přečteno: 89x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 482
  • Celková karma 12,61
  • Průměrná čtenost 827x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik