Chudák liška - chudák zrzavá - chudák Zikmund - co má dneska svátek. Pozděblog

2. 05. 2017 19:50:32
Zikmundů světem moc neběhá. Po Čechách určitě ne. To se jednomu kvůli barvě vlasů přilepila liščí vlastnost a pramálo už pak zajímalo, že se ona proradnost se synem Karla IV. poveze jako rys povahy jeho vlastní. Jméno neatraktivní

Jméno Zikmund dnes najdeme v kalendáři, ale můžeme se vsadit, že se kvůli němu žádná zábava jako Pepíkovská nekoná. Ani pouť ne. Vaškové i Jiří, a nakonec i Vavřincové, si tu mohou písknout, jak se mají. Martinové být s nosem nahoru a mávat všem před očima lahví svých svatovín. Nebudou ani kolotoče, ani stánky, ani klobásy, ani tanec. Bude tu jen v hlavě nalistovaná, plameny očouzená, stránka z dějepisu těch starších a rozhořelé srdce těch ještě starších, kteří ho neuvidí v tandemu Hus - Zikmund, ale uvidí jej v tandemu Zikmund a Hanzelka. Tahle záměna jména a příjmení je sice unfér, ale přiznejme, kdo si na toho skvělého chlapa, co věkem nemá daleko ke stovce a který je u nás zaslouženým pojmem se spoustou epigonů - kdo si na něj u Zikmunda právě teď nevzpomněl.

Suplovat tu konečně lépe vykládanou historii a rehabilitovat Zikmunda Lucemburského nechám historiky a odkážu tu bez opisování na stránky Wikipedie. Zcela laicky jen připomenu, že usedá-li kdosi na královský trůn plných padesát let, o čemsi to svědčí. Určitě i ti, co mají stejně jako já něžněshovívavý vztah k mistru Janu Husovi, dnes uznávají, že Zikmund, který dal našemu nejslavnějšímu ,,kacíři,, glejt s ochranou jen na cestu, je vyjma tohoto problematického a národem odsouzeného momentu dnes historiky považovaný za jednoho z nejmodernějších a nejprogresivnějších panovníků tehdejší Evropy. Nemusíme znát tolik, ale měla by nám u toho donedávna oproti Zikmundovi pozitivně vykládaného bratra Václava IV. postačit jistá cholerická nervní neuspořádanost, otazníky kolem psy zardoušené manželky, státnický zájem nevyzrále mělněný radovánkami na Točníku a panovnická slabost věci církve řešit. Neboť právě Zikmund nebyl vůbec z těch, kdo by vyskakování tehdejší církve trpěli. A jestliže Evropě vadí dvojpapežství a učiněný koncil, který to má rozseknout, z dvojpapežství ve výslednici vyrobí trojpapežství, je to vskutku jedna z věcí, která pragmatickénu a politicky osvícenému Zikmundovi vadí. Dlužno tu dodat, že současné pnutí protimigrantské mohlo už kdysi Zikmunda ctít, protože řada jeho politických tahů byla směřována proti Osmanské říši a tureckému nebezpečí. Ve svých vizích a tazích se však často potkával jen sám. Syn mečelámací Elišky však zůstal díky těm, co zapisují slovy i filmem historii, napředlouho pasován na úhlavního nepřítele a jeho osobnosti se více zkoumání ve školách nedostalo.

Pojmenoval ho tatínek Karel, který byl trochu jako pominutý po relikviích a svatého Zikmunda měl lidově řečeno v ostatcích nasbíraného jako kousky porcelánového servisu z cest. Přivezl je do Prahy někdy kolem roku 1356 a nechal je uložit v katedrále svatého Víta. Svatý Zikmund se tak stal patronem Českých zemí.

Tenhle svatý, který byl burgundskýcm králem a zemřel někdy roku 524, měl život poněkud nešťastně spojený s vraždou svého syna. Ale jak je vidět, pochybit můžeme každý. Jestliže se jako on uchýlíme do kláštera ve Švýcarsku, budeme se kát, přemýšlet o své vině, uvědomíme si, že možná ani to synovo intrikaření nebylo pravdou, ukřivdili jsme, synovy smrti zalitujeme, není pro nás až tak úplně pozdě. Takže pokud nás pak na prvního máje zavraždí a hodí do řeky...umřeme alespoň se zapsanou snahou. A zapsaní v rejstříku svatořečených...neboť smrt byla mučednická.

Svatého Zikmunda najdete na Karlově mostě jako figuru sousoší Josefa Maxe z roku 1853 a také jako první sochu zleva ve druhém patře Staroměstské mostecké věže z dílny Parléřovy hutě. Jeho jméno je nepochybně svatou inspirací mamince pana Sigmunda Freuda...jéje, to by bylo psaní!

A protože žádného Zikmunda neznám, nezbývá mi než popřát virtuálně těm údajným čtyřiaosmdesáti statisticky zaznamenaným, co prý chodí po Čechách. A pak jednomu, co leží a patří kamarádce.

A pak jednomu ojedinělému. Je prastarý,úctyhodný a překrásný. Jeho příjmení je Zvon. Je převzácný a mě těší, že jeho hlas se vznášel nad slzami těch, co vyprovázeli na poslední cestě pana kardinála Vlka.

Zikmundům dvounohým mnoho zdraví, panu Zikmundovi mnoho sil svůj život vyprávět a být tu ještě mnoho let jako vzor cestovatelských a obecně lidských ctností. Zikmundům čtyřnohým - kocouřím - lásku dvounožců a Zikmundu zvonivému - ono se to nezdá - opravdu dobré srdce.

Všechno nejlepší.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zvon_Zikmund

Autor: Radka Kielbergerová | úterý 2.5.2017 19:50 | karma článku: 24.33 | přečteno: 864x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 93 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 178 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 87 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 10.95 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 241 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 419 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 583 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 14.01 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...