Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto jednička...přichází

Sjely se houfy ze všech stran. Ze všech světových stran. Oslavit, popřát do nové stovky. Pookřát a užít si. Lékaři zajištění, stoly zprohýbané jídlem a pitím, muzika i erotika, terapie, adrenalin, šou. Gatsby chyběl...já a vy ne

Když něco uzavíráte a zároveň rovnáte ty neforemné faldy něčemu zčerstva narozenému, je zkrátka fajn mít kolem sebe přátele, co pomůžou.

Do velkého sálu domu bizarního architektonického vzezření přicházejí hosté. Marie hned u vchodu každému vetkne do klopy šípkovou růži... růžová s černými smokingy, jak krásně dandyovské! Jak až necudné! Dlouhý vstup do sálu lemován živými kočkami, Jan z Prahy v šatech milovníků první republiky a botek typu kočičí dečky jim předcvičuje pohyby tlapek a připomíná jim nastudovanou choreografii nemravně krásných protahování. Rozkošnice Klára rozpoznává napětí v tvářích příchozích a vždy tu nejbližší kočku vloží těmto neklidným do náručí, neřku-li přímo na tvář. Uvnitř sálu se na stolech ozdobených dekadentně svraštělým ovocem značky PK rozlévají  vína someliérky Lenky...gastrosadistka Tereza ještě naposledy kontroluje slavnostní prostřenou tabuli, zákusky, dezerty,  podávat se má i Jitčina mužská věrnost, a já osobně jsem včera dohlédla, aby nechyběly milované ukrajinské golubce, které sem dopravil Marcel. Girlandy vyskládány a spleteny z květů kroměřížské zahrady, získané pomocí dronu s robotickými pažemi střihorukého Edwarda, řízeného Janou...a gardénie, ty já vpravdě miluji.

Uvnitř sálu roste napětí. Očekává se přílet speciálu z USA. V telefonickém rozhovoru bylo Janem přislíbeno, že přiveze americkou Miss. Dopravu z letiště zajišťuje spolehlivý Roman, ale pomoci mu tentokrát musel i Pavel s tramvají. Není totiž snadné dopravit do místa určení Jana se svými šedesáti matematickými trpaslíky, dvěma rozmazlenými milenkami s liščím ohonem, méďu Mývávala, sviště, a ještě....severoamerickou Miss. Kolona doraží  a na červený koberec před palácem  vystupují očekávaní cizí, a přesto blízcí...v sále to zašumí. Konvoj  trpaslíků nebere konce (cestou se rozmnožili), zvířata pokládají své nohy v chůzi klidně na povel svistu sviště, pak napínavá pauza, a pak, pak Jan.... Miss... ta však ku zklamání nikde. Ano, mělo mi být jasné, když se v rozhovoru se Šárkou Honza nedávno představoval jako ,, žeháček,, , že půjde o vadu řeči, kterou v telefonu sotva odhalíte. Jan drží v ruce pětilitrovou skleněnou zavařovací láhev od okurek a v ní ....americká myš. Jest tedy sklenice ta vzácná postavena na stůl jako přecjen čestný host.

Vskutku nesnáším, aby na mé oslavě někdo musel šplhat do výšin a pak skákat dolů za jídlem. Naštěstí se tu mihne Jaroslav, Janův dobrý přítel, a maje u sebe vypůjčený diamant z antwerpských brusičských dílen tamní židovské komunity, vyřízneme společnými silami elegantní dvířka u dna sklenice, aby se i Myš mohla pohodlně dostat k delikatesám. K delikatesám, které mizí. Trpaslíci mají  totiž po tom neustálém důkazním kopání tunelů pro Janovu výuku Matematiky s lidskou tváří opravdu hlad. A tak se není čemu divit. Jenže jak se tak hladoví trpaslíci zmocňují všeho na stole, Jan už zas sepisuje pro obyčejné laiky, jak se počítají chlebíčkové zmocniny. Jaroslav, ten , ten se zatím nenápadně a rozladěně vypařil. Svou práci na téma Odpornost žlutých řepkových polí jsem pro něj stále ještě nevypracovala, a neměla mu tudíž co odevzdat.

Zábava ale pokračuje i tak. Mojelancholický Mišt si nakonec s Janem v jedné z jakýchsi apsid pouští Oslí serenádu, Eda je rovněž přítomen. Všichni pijí medovinu a pokukujíi po Šárce. Tu hledejme jinde. Za ryku Janis Joplinové z mixážního pultu disdžokeje Karla, jehož prsty hbité co ještěrky pouštějí jednu zapomenutou hitovku za druhou, se uprostřed hlavního sálu vytváří hrozen žen, které zacítily něžnou oporu. Čeho je však moc, toho je však  moc. Zvnitřku hroznu se ozývá zoufalé vlčí vytí a žádost o prohlídku zdejší koupelny. V jiné části sálu  - tedy jisté terapeutické buňky, Magda chvatně opouští  všechna blogová i ostatní zvířata, která pod dlaněmi a na klínech blogově závislých pacientů rytmicky terapeuticky vrní . Vlk - oblíbené Magdino zvíře, však netrpí. V hroznu lidí, zvláště žen, mu špatně není. Ale zůstat poctivě mezi zvířaty, jak říkává Magda, navrněl by se jistě bezstarostněji...a víc. 

Špatně není ani v části, kde nápadně barevné ponožky doplňují příjemnou barvu hlasu, považte ani paní máma Zorina tu na autorském čtení nechybí. Všichni naslouchají, pomyslnou bránu do tohoto velmi oblíbeného kouta hlídá Stela s klackem v hubě, na stole pro příchozí připravené bioprodukty Zezaprahy, na topení rozmrzají a dosychají jakési potoční kecky a podvlíkačky ....Psst, právě se o  nich čte. V odlehlejší části se čte také...neprostupnými keři větvoví secesních tvarů vstupují jen ti odvážní a ti lační, ti nenasytní čehosi bizarně krásného a neuchopitelného k zešílení. Na zdi uhnětené, co socha jedno oko černokocouří mrtvolné, druhé oko podmračené poeovské, na stolečcích v tanečních vilnostech masožravé květiny jména My...a pod nohama některých se zcela náhodně vlní pohyblivé kameny. Před každým příchozím vyrůstá a záhy polehává tráva, co bujně obrůstá těla všech.... Ludmiliin bodouár. Vítejte. Anebo....

Brrr... spěchejte, vy ustrašení, jinam. Utečte, vy neodvážní, co nebstojíte před tváří tajemsví a děsu vašich vnitřních děsů, spěchejte dál, jinam! Do náručí vzpomínek, do kuchyně k velkému stolu s hrníčky čaje a poctivého kafe, do míru hlav podepřených dlaněmi a teplu vyprávění! Jitčinu, Ludmiliinu, hej hej ibehej, kšá dovnitř... sedí tu i zásobník laskavých vzpomínání a fotek, co pohladí - pan Ladislav. Sedím tu i já a poslouchám jako v nejbezpečnějším domově s buclákem něčeho teplého v ruce. Přes záda kostkovanou deku a na hrnku velikánské puntíky jako ukradené ze sukně mé maminky v šedesátých.. A moře čaje a slivovice ... jo, chcete vidět moře? Skoroopravdické moře? Však o kus dál vám ho Zuzka namaluje ve velkém, jako pro  pana Járu da Cimrmana, jako pro televizi. Mnozí se posadí a poslouchají i tady... Poslouchejte. Nedejte na to, že se tu prochází jindy černooděný ohelmený Jaromír - nyní je  převlečený za Ferdinanda, a my se bojíme, že nám to zakáže. A dopřejte si trochu té lázeňské atmosféry plné zaječích úmyslů. Atmosféry, kam zabrousí i princezny...ty hned vedle jsou a vedle nich neviditelných jsme my. Co tak rádi nasloucháme znovuvzkříšeným příběhům. Pokukujeme po Šárce a její krásné rzi, hrdě rosteme nad odvahami krinolín a suknic, nad  pikantériemi převleků, sladíme si kávu prvními kostkami cukru z Dačic, poleháváme ve frivolních polohách na sofá, uzobáváme poživačně hroznové víno, máčíme si jahody v šampaňském a je nám dobře. Opodál sedí dva noblesní  muži a baví se o šlechtě... Ladislav je rád, že je s ním v debatě kdosi, kdo ví, a není jako nevěřící Tomáš...já osobně jsem z filosofickáho náhledu zcela poctivě odvařena. Ukrádám koláčky z podnosu, z pozůstalosti jakéhosi šlechtického rodu.

 Nakoukněme i do místností vedlejších, moudrých písmen k Jaroslavovi. Poslala jsem tam cosi gramodesek swingu, starou dobrou whiskey, debatuje tam i Jiří Té... předstírají, že v kvapu pijí té.. kvap naoko hrají...milují rozvahu. Jsou tu probírány věci ve své pravé podstatě, to vždy v pohodové atmosféře... tiché jako tichý. Jan, ten tu sedí též. Moudře diskutuje i pan Josef... hejno se utváří, hejno poslouchá,naslouchá, popíjí a tak to má být.

Klid? Ale kdeže... je třeba vystřídat mjúzik, táflmjúzik, tón....Předobrý a znalý Josef změní lajnu a ti,co chtějí, rozhýbají svá těla v rytmu písně Celebration...nebylo jednoduché, aby hoši černí v světazmatku přijeli, Josef je však velmi znalý, dokáže leccos. Oslava je, a to je důvod k ohňostrojům. Tisíce hvězd chytá do foťáku Soňa... památka na celebration být musí. Uklidnění přichází v malém sále, kde nás svým francouzským šarmem ( já jsem třeba ráda, že pánbů vytvořil Francouze)... vítá Petr a v zásobě má film pro fajnšmekry. Svůj magický dokument o neméně magické katedrále v Chartres. Jako reklamu proloží tím nejdůležitějším dokumentem roku - zvaným Gaudencie.

Zvaní jsou všichni. Snad dorazí i Pavel, který právě objevil pomníky a sloupy a místa ...a jejich tajemství. Je prý na cestě. Je na cestách pořád.

Zvaní jsou všichni, ale některým nemohu nabídnout, co by chtěli, a ti pak odcházejí. Sálem se totiž právě rozléhá starý hit - Každá trumpota má svou mez - a já nemohu za to, že se urážejí. Nemohu ani za to, že ostatní nepřišli vůbec - nestihli spočítat karmu nejen sobě, ale i ostatním... považte, je to práce, je to něco čísel, o co nad ostatními vyhrávají! Ale což jsem nehlásila tuto oslavu pod blogem s  vábivým heslem: Miloš - včas a dostatečně dopředu?

Jsem unavená a šťastná... přijíždějí  totiž další. Odevšad, z Kanady, Izraele, Švýcarska, ze všech koutů přijíždějí, Věry a Leony, a Liborové, Sylvy a Jany a Marie, Františkové a Milanové a Danielové a Vlasty a Jary a Martinové a Pavlové a Zdeňkové a Jarmily a Libuše...Přicházejí mi též blahopřání. Na sluníčkovězlatých podnosech mi je nosí mí věrní společníci a milenci a vítači. Někteří  mí společníci jsou překrásně černí, mají pro tento večer velmi mladistvý outfit - tričko a na něm natištěný leták z Lidlu. Přinášejí  mi ta všecka psaní, některá mne oslovují tak něžně - Chudinko, a jsou podepsána měkkou včí tlapkou. Mí černí milí mne vždy políbí na krk či ucho či ústa, a zatímco se rozkoší zakloním, oni mi takový dopis zastrčí za lem mých punčošek. Jsou překrásná ta přání... nikdo mi tak hebce nikdy neříkal.

 Zvedejme se. Spěchejme do sklepení. Vrchol oslavy jest překvapením...spěchejme dolů a nastupme cestu temných cest, která vede dál, snad v předpeklí---- ďábla prý netřeba. Není přítomný fyzicky, je totiž v každém z nás. Před sestupem alou všichni, přijměte na cestu malé čokoládověrudé srdce pana Martina a nedejte na to, že se tváří krvelačně.... srdce srdnaté musí mít každý... a zvlášte nyní. A on ta srdce hrstmi rozdává. Spěchejte...

Nasedáme do vozů tažených čřtyřmi koňmi z Apoklypsy, jmény: Nákaza láskou, Roh hojnosti, Život a Klid  A na nich spoře oděné Asiatky, co čerň svých vlasů vyměnily za meduměděnou. Čtyřspřeží táhne vůz podzemím k bělostnému bodu ústí chodby, ale nám zatím v té zběsilé jízdě pleskají o tváře bílé cáry papíru jako světlo v tmách  - na nich dílem nápisy - více kresli, méně piš - dílem šedá silueta. A mezi cáry bliká čarokrásná modrá. Silueta s rohy se v místě očí semtam rozžhaví a valenou klenbou  se rozléhá děsivý smích.

Světlo v ústí chodby nás oslepuje a my tu na prostranství procitáme. Proti nám rozlehlá budova horizontálního charakteru s barokněgotickou kupolí - ,,nestrácejme,, naději - není to moderna. Nadechujeme se a stoupáme do schodů, míjejíce mramorovou sochu Karla...v klidném rozpažení rukou Krista z Ria - co nám těmi pažemi říká, přese mne neprojdeš...či sochu vnímáme ve zlověstném gestu rozpažených rukou Nica Cavea, který zas jinak jimi říká - Bloggere, přijímám tě. A za sochou Karla ve sportovní mramorové bundičce pak příznačný  nápís - Sanatorium intenzivní schizofrenie - oddělení nemocnice Brno - Trč.

Na vrátnici ve velkém bílém křesle sedí primář Jan otcovského vzezření, kterého tu naleznete právě a pouze ve středu. Pokyne nám rukou, a odpovíme-li, že budeme věci života vnímat odteď už navždy očima nezastřenýma a jasně - bez předpojatosti, vyzve nás vystoupat po sto jedna schodech výš. Do velkého prostoru, kde se pod kupolí za skřípotu rozjel kolotoč, takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, a je v něm prázdno... kolotoč  čeká na nás, barevné a opentlené a zasypané třpytkami. A u kolotoče stojí černobíle... Jan. V puristicky bílé košili, dlouze potahuje z cigarety, nemluví, dívá se, neví, zda se nechá pohltit, a my si zatím můžeme nastoupit... těm, které mají střevíčky, jsou vyhrazena ta nejlepší místa, některým náleží do dlaně vetknutá slunečnice.

Já se však jistě nechci nechat pohltit, oblékám si bílé džíny a utíkám. Já vím, jsem na zabití. Někdo mě možná teď bude chtít zabít. Neříkejte to, mí věrní. Protentokrát se jmenuji Jessie.(On totiž nikdo neumí tak krásně říkat chudinko jako jeden klavirista s přenádhernými packami).

A máte-li frustrace z písně Každá trumpota má svou mez - kde se zpívá o dvou či třech šťastných pátcích a nic víc, těsně pod kupolí a vysoko nad špičkou střechy kolotoče je malý sál.  Nechejte se do něj odstředivou silou dřevěného kolotoče katapultovat. Je  v něm Léčba. A ta říká, že na pátek je třeba se těšit. Tak se tam, milí vylétnuvší, zastavte. Oslava nekončí.

Za účast na tomto opulentním hodokvasu vám všem - i těm nestydatě zapomenutě nejmenovaným - děkuji.

1. 3. -  blog 101  -  jednička třikrát, to není k zahození, co myslíte?

--------

z youtube  vložené songy:

Kool and the Gang - Celebration

The Cure - Friday I´m in love

Joshua Kadisson - Jessie

a

Každá trumpota má svou mez - Jiří Korn a Helena Vondráčková

pozn: pojem gastrosadistka autorsky celkem samozřejmě vyslovil hroznem obsypaný a uvězněný hladový vlk

 

 

Autor: Radka Kielbergerová | středa 1.3.2017 6:51 | karma článku: 21,38 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Radka Kielbergerová

Franze Kafku v Izraeli obvinili, že je nacistou, a popravili ho. Spravedlnost - přirozeně!

Než se tu navždy rozloučím, Kafka nezemřel v roce 2024. Odcestoval do Palestiny a zemřel v Tel Avivu. Všechno je takto:Umělec má probouzet otázky, co se hodí nechat spát. Spravedlnost má vyvěrat z věcí přirozeně. Pak má svou cenu.

18.4.2024 v 22:37 | Karma: 7,15 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Poezie nejsou jen rýmy, říkanky nejsou básně. Aneb Hrajem na přání a Herda posílá štípanou

Z básnění na blogu osm let kvetu. Aby se lidový Nezval zaštítil, skromně vysvětlí, že si jen hraje. Vy na to máte přistoupit a kodrcat se sešrotovaným rytmem v drtičce, aby se to vešlo. A říkanky? Umět je je majstrštyk redukce.

17.4.2024 v 2:55 | Karma: 6,42 | Přečteno: 162x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Fikáček je nepříjemným. Je bohužel vědec a chodí bůhvíproč moc do historie. Izraele.

Je radostí, když se v blogu Idnes nesetkáte jen s milci v přetékání emocí, ale s těmi, co mají fakta jako základ pro hodnocení světa a jeho stavu. Pan Fikáček svým textem jako žabák Nerudův otevírá lebi a ukazuje vědecký přístup

16.4.2024 v 15:10 | Karma: 4,36 | Přečteno: 111x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Kdo se bojí Virginie Valíkové...a proč se jich bojí ona?

Znáte proměny. To jsem já. Ve dne chlap a v noci ženská. Ve dne chlap, co hledá vztahy věcí světa, v noci ženská, co si řeší ty hezké osobní. I k sobě. Sedni si Veroniko, a nečekej žádné ženské tahy. Je den a mluví s tebou mužský

10.4.2024 v 17:25 | Karma: 7,32 | Přečteno: 257x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Víme první: Tomáš Flaška je na holčičky!

V obchůdku zbožím galanterním vedle Saloonu stál zády k vstupu lovec Filip, když mu mezi lopatkami zašimral kolt. 'Nevím, co mi chce pan Vracovský přeměřovat a na co se těší. Sděluji, že mu ho neukážu. Já jsem totiž na holčičky!'

9.4.2024 v 13:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Je cosi infantilního v užívání emotikonů s plazeným jazykem; pan Milan je s nimi Šťastný

Milan Šťastný mě kdysi objevil, jásavě přitkával až do doby, kdy jsem jemně naznačila, že třaskavou inteligenci si představuji jinak. A že mě nebude žádný nabob Čechoameričan posílat do Osvětimi. Mé komenty pana Šťastného ranily

8.4.2024 v 15:06 | Karma: 14,32 | Přečteno: 275x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Všichni blogeři včetně pana Flašky a Stejskala ho maj povinně velkýho

Rozmohl se nám tu takový nešvar...ataky zvěstí, že ho má někdo malýho. Ozval se pan Stejskal...a pan Flaška dnes u VV v hydeparku vysvětluje. Nemá na to paní VV dúkaz. Nezná mne a nikdy mne ani mého Mého neviděla!!!

5.4.2024 v 17:09 | Karma: 16,55 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Jaroslav Herda v odvážných básních, důmyslně skrytých v násadě od krumpáče

Do titulku se vám nechce rozjímat, kdo je chlap a kdo podělanost sama. Pan Herda se tu léta prezentuje články s přepěknou čteností 10 celých dva a v diskuzi nikoli vlastní pak oceňovanými rozbory. Chlap se však neuděje kloboukem

4.4.2024 v 14:02 | Karma: 13,65 | Přečteno: 242x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

S doutníkem a prstenem pana Sabó o izraelských nárocích na pomstu a o hlavní úloze umělce

Pan Sabó tu svou fotku jistě myslel jako recesi. Není nic tak povedeného jako právě toto v souvislosti s Gazou a mudrci o právech Izraele zajít přes hromady mrtvol kamkoli. Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.

2.4.2024 v 15:12 | Karma: 14,77 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Byly časy Velikonoc a byly hezké

Jsem tu dlouhý čas. Časem uklizená mimo hlavní prostor. Cítím se tu svobodná. Ráda vzpomínám na časy, kdy bylo pro koho tvořit, smát se a kdy se to dobré dalo dobrým nazvat. Ráda jsem kreslila, žertovala, bavila se. Blog se změnil

1.4.2024 v 18:23 | Karma: 12,73 | Přečteno: 221x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Nojo, pane Fürste, o času by to chtělo celý článek. Aneb kritici, co neumějí psát

Adminům, co někde něco jako kriteria píší, a zdokladovaně makiavelisticky pak hovoří jinak, to někdo vyřiďte. Ale půvabní jsou ti jako letka. Pan Fürst dodal dva články. Jeden o pravopisu, kdy vydí, a pak dnes o letním času. Fakt?

31.3.2024 v 15:31 | Karma: 16,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Paní Janků, projeďte si, co vám kde visí za kritéria a rady, posíláte-li tam lidi!

Články si po sobě kontrolujte – text s typografickými chybami, překlepy nebo dokonce s hrubkami nelze poutat na hlavní straně iDNES.cz, i kdyby byl sebezajímavější. Zdroj: https://inf

29.3.2024 v 18:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma: 16,01 | Přečteno: 263x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma: 8,11 | Přečteno: 201x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma: 11,76 | Přečteno: 229x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Od Pelíšků, pana Fikáčka a hrdinů Mašínů ke Lvu až po jeho hořký ocas

Lvi za námi. Spousta nových tváří, film se proměnil. Nebudu jediná, koho vítězný film netáhne. Budiž jeho vznik. Jako by akademie cítila, že cosi v jádru pudla vadí, nic než vítězství film nezískal. Matylda a Úsvit? Skvělé filmy.

11.3.2024 v 15:16 | Karma: 10,17 | Přečteno: 195x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Zachraňte od uličních výborů vojína Vlastíka Fürsta

Vlastík Fürst si tu dobu pamatuje a vysvětluje. Prý došly argumenty, papouškují, klaní se Putinovi, nemají rádi Fialovu vládu, touží po totalitě a Izrael je pro ně vřed. Ne, nejste na sjezdu s Husákem. Čtete Vlastíka Fürsta

10.3.2024 v 14:16 | Karma: 15,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Svět je lepším, když akceptuje ženskou sílu. Je krásná, mnohovrstevnatá, je všude kolem. 1

Než sem dám jeden můj starší článek, kde se vyznávám: Nevadí tolik, že dnešnímu svátku žen se ukrajují minuty. Ženské světlo v tmách, ženská práva, jejich vnímání silnějším muskulaturnějším světem je téma i na zítra, na pozítří...

9.3.2024 v 0:50 | Karma: 0 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní

Radka Kielbergerová

Pan Jiří Turner je Andrejem Babišem, aniž to tuší

Andreji Babišovi se daří víc než svého času Vrchlickému. Kolik ten míval epigonů! A kolik jich bere Babiš! Víc, neboť z obou táborů. Chceš urvat pozornost? Přetřásej důchodce! Není nic víc tak in. Zvol jejich nouzi, nebo je cupuj!

5.3.2024 v 22:57 | Karma: 10,47 | Přečteno: 161x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 482
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 827x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik