Miloš za sto... to nemohu říct. Anebo mohu.(skoropozděblog)

25. 01. 2017 23:24:13
Ti, co připravují oslavu mé stovky, ti všichni, co mají přijít a přiletět ze všech kontinentů, dostali takový hezký nápad - píšou, že vlezou do stovky další, co tu další stovku otevře. Pro dnešek tedy přací blog. Milošům a Miloňům

Já nevím, jak vy, ale Miloš je jméno, které u mě začíná úsměvem mého pihovaného dětství, kdy té puse dokola bránily jen uši. A tak já tímhle začnu. A to navzdory tomu, že vidíte-li to napsané, vřítí se vám do hlavy sprinteři prezidiální a generální tajemníkovatí a ti prvně protnou cílovou pásku. U jednoho bychom se hned na začátku pohádali a u druhého si troufnu říct, že bychom se shodli, že kuchině se píše jinak a že proti Hance Zagorové nemáme vážně nic.... a už pryč. Trochu nehezky tu opustím kůl v plotě a přeskočím ho k dětem.

Děti milují jednoduchost čar, která neztratí na něčem, s čím se mohou snadno identifikovat. A když navíc vidí opravdového pana malíře, v baretu a s paletou, a vidí navíc, jak na skle, či papíře vznikne před jejich očima v televizi postavička, oči jsou široké. Pan Miloš Nesvadba. Malíř, ale snad spíš hercem filmovým i divadelním a také mimem. A spojený svou prací s časopisy Sluníčko a Mateřídouška. A s Národním divadlem. Jeho život je spletitý, tak já zůstanu u toho, že co se dětského smíchu týká, tam to je prostě za sto. Jako dítě větší tu hned budu, a to už chodím do třetí Bé, tedy Á. Tak tady vážně nelhat. Poněvadž kdo by chtěl tvrdit, že všechny ty Šebestové, Machové a Horáčci, Pažoutové a Žofky ho opustili v dětství, tak já tomu neuvěřím. A navíc jedna veskrze milá malá politická vsuvka: Všimli jste si, že zatímco se nálepkujeme jako ledničky, nikdo ani dneska neprotestuje proti ...někam se mi sem zakutálela křída, řekla soudružka učitelka, a jednoruký Braun, co držel Horáčka a chtěl ho hodit žralokům... jí (myslím) začal hledat? Miloš Macourek je možná trochu nevděčně spojovaný právě a jen s dětským světem a nevíme o něm mnoho víc. Ale každý z nás asi zná ty slavné věty - Abych z vás neudělal nezaměstnaného! - které pronáší další Miloš - Miloš Kopecký ve slavné komedii Pane, vy jste vdova. Na tom skvělém a skoro nedostižném scénáři se podílel právě Miloš Macourek. Jeho životopis stojí za to trochu proletět, ale nevím, zda v něm najdete tohle. Že třeba Václav Havel, který se s ním přátelil, ho považoval jako básníka dokonce za lepšího než je Prévert. Jenže my známe spíš sluchátko.

Třetím Milošem je ten, kterému říkali Milda, a o něm psát... uznejte, je na samostatný blog. Ženské mu padaly kolem krku, probudit se zneuctěna Mekým Mesrem by si přála být každá, jeho charisma už v českých vodách nikdy nebude. Holky z tingltanglu, zkrátka...zbyly nám oči pro pláč. A všem, kdo milovali toho frajerského Štrosmajera a kdo kdysi vytahovali tu jeho podporu studentům a četli ji svým šéfům nahlas. Ono vůbec, s kritikou režimu vystoupil poprvé právě on a už dávno před revolucí. Mně osobně se vryla do paměti jedna jeho bolestná vzpomínka. To když se loučil se svou maminkou, která odcházela do koncentračního tábora. Byla statečná, ale on si stejně všimnul, jak se jí zvláštně hýbou záda... když už byla otočená. Aby neviděl, že pláče. To, že se s ní kvůli Davidově hvězdě otec rozvedl, cítil celkem spravedlivě Miloš Kopecký jako vynesený soud a tohle trauma, jak víme, ho celý život psychicky deptalo. Že to divák nikdy neviděl? Osobnost a síla v ní.Tu má i další Miloš. Forman. Židovské trauma, smrt rodičů, tu je také. Nebudu o něm psát víc než to, že knížku kterou napsal společně s Janem Němcem o americké i české filmařině jsem zhltla s potěšením a že ráda ho mám za objeveného dvoumetrového indiána, Jacka Nicholsona a jeden z nejlepších příběhů všech dob vůbec. Hair.

S Miloši, kterých ještě spoustu nejmenuji, se rozloučím tím, který mne formoval v době, kdy noci mají zvláštní magii, čarodějky se skrývají za ohni, kdy milujeme my ženské spíš chlapy bandity než ty hodné, ty, co si nás vezmou a moc se neptají. Jsme v Brně, je nám krásných šestnáct a jsme na Andělské hoře u Karlových Varů a všechnu slušnost v nás pozře ten božský chlapácký song - pojďme, chlapi, pojdme krást, bude žrádlo, bude chlast.... Hudební skladatel Miloš Štědroň. Já ho ted ́ o Vánocích viděla v dokumentu a řeknu vám, kdybych byla mladší, začnu u něj zpívat. Protože on vám tu muziku vykládá nádherně jako Leonard Bernstein.

Milošům přeji zdraví. Ať to vezmu z jakékoli strany, jsou mezi nimi osobnosti.Tohle slovanské jméno znamená milovaný a je na nás, koho si k zamilování každý vybereme. Jestli chcete znát opravdu toho mého, já už mám dlouho zamilovaného Miloně Čepelku. Jeho haiku, jeho hudební pořady, jeho úvahy. Ale toho si trochu schovám. Až bude Markéty. Protože jako Markétu si ho zamiluje každý.

No a

Miloušovi? Tomu přeji, aby ho hlavně dědeček začal brát vážně a matka teta Kateřina se nechala zfixírovat nějakým chlapem a jeho konečně nechala trochu napospas.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tenhle bezvadný filmový počin, který díky všem zúčastněným z Olbrachta ,,vydoloval,, všechno to krásně živočišné a vášnivé, si užívám od 43. 43. Je to o tom, jak se jde krást a jak si někdo na kostel netroufá ... Hudba Miloš Štědroň. A to pod tím... Vlasy Miloše Formana...a ten funus se (bohužel) podařil...srdceryvný blues

Autor: Radka Kielbergerová | středa 25.1.2017 23:24 | karma článku: 21.61 | přečteno: 716x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 115 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.62 | Přečteno: 183 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.52 | Přečteno: 88 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 133 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 458 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 14.07 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...