České dráhy nám svými ručníky říkají, jak by to bylo, kdyby...

29. 08. 2016 1:38:08
Pozor, hlášení o pravdě: vlaky miluju. Svoboda sedět, projít se, filmové záběry běžící krajiny, soužití v několikamístném dostavníku, v kterém vznikají krátká náhlá přátelství, vlídní ochotní průvodčí. A pak, pak chcete na záchod

... a tak procházíte vlakem vyšší kvality, v němž v ,,předsálí,, vagónů dokonce dvě WC naproti sobě. WC je nepoužitelné...je pak dvěma nápisy na bílých papírech na obou dveřích. Ne, není to zrcadlení. Je to pravda o nepoužitelnosti WC vpravo i o nepoužitelnosti WC vlevo. Jdete tedy dál, cestu si razíte zelenými tlačítky, až po třetím podobném vagónu dojdete konečně do vagónu nižší kvality - doby našich přesouvání na pionýrské tábory. Zopakujete si mocný tah paže dveřmi mezivagonového prostoru a odměnou je zelený či bílý zakřivený pruh pod klikou WC, vagónu nižší kvality. Přivítalo vás Volno. Jenže jaké volno!

Vcházíte do vykachličkované koupelny, kde máte dokonce koupelnovou skříňku a nad ní pověšené dva měkké froté ručníky. Bože, ty jsou! Vlak se kodrcá ze strany na stranu a vám nakonec ani ty čůrky čůrek, co se přelévají po koupelnové zemi tam a zpátky, nevadí. Jste němí úžasem. Bože ty jsou, takový krásný, ručníky, ty jsou... tvrdé.

Je tu nový trend. V němž svítá naděje pro budoucnost oborů kreslířů a fotografů, příslib prima džobu, pokud se tohle stane tím takzvaným ,, Běžným". Nafotit to, co by se normálně ,,nezdrželo,, zůstat tři stanice na místě, nafotit aspoň, aby se vidělo, jak by to bylo bývalo pěkné, kdyby...Jak by ručníky mohly být měkké. Fialové. A pak třeba i bílé...jindy.

Napadá mne, že obor kreslení, výtvarná výchova, dostane nový rozměr, nové využití. O fotce jako fenoménu takového budoucna ani nemluvím.

Představte si tu úroveň. Vyjdete před dveře bytu a na rohožce hezky vyvedená fotka vašich tenisek, co jste si je před chvilkou zuli. Zajdete si v cyklistickém outfitu a flaškou pití na výlet do kočárkárny a najdete tam velkoformátové kresby vaší ,,silničky,, a horského kola. Jak by tenkrát muselo být fajn mojí známé z Prahy, když pozvala na kávu své přátele z Belgie, které nepřemluvila, aby si všechno, na čem jim záleží, vzali z auta do bytu s sebou! Kdyby už tenkrát tyhle věci hezky fungovaly, nemuselo se stát, že po kávě našli všichni pět metrů před domem naprosto výtvarně nepojednaných, ale úplně prázdných. Dneska se to stát, bylo by tam ne pět prázdných metrů, ale velkoplošná fotografie jejich auta, kolem kresby foťáků, spacáků a akrylátová malba kamery. A dost možná i slušná šipka a nakreslená ruka. To pro případ, jak se bývalý majitel z Belgie i s mojí kamarádkou sesypali tak, že jim bylo v tu chvíli naprosto všechno ukradené ... no tak by tehdy aspoň po směru té šipky tou nakreslenou rukou zamávali.

Tyhle momenty jsou pro nový nastupující styl už bohužel zmeškané. A leccos jsem, přiznávám, zmeškala i já. Jenomže tenkrát se to ještě tak nedělalo. Ale pro příště by se ode mne taky cosi slušelo. To až zase budu přikryta tmou vyhladovělá v penzionu u Žofínského pralesa krást ze zahrádky majitele pro své tři cyklistické chlapce kořenovou zeleninu na polévku, měla bych mu tam na tom jeho záhoně nechat aspoň jednoduchou nevystínovanou kresbu tří mrkví, dvou brambor a jedné pteržele. Přístě to určitě udělám.

Udělat by se to mohlo i na Vánoce nebo na Nový rok, kdy by šel v televizi tradiční výroční pořad záběrů na nakreslené peníze a na nafocené štůsky bankovek, které se měly za ten rok někde ocitnout, ale nějak to nevyšlo. Mohl by o tomhle vyjít i takový komiks. Jenže by byl, myslím, docela tlustý a nemám tak velkou jistotu tady tvrdit, že by se dobře prodával...ačkoli Vánoce jsou fenoménem. I o nich by lesákům zasvitlo na lepší zítřky. V lesích by je čekala na mnoha místech pěkně domalovaná čtyři vrchní patra jedlí a smrků a les by byl jako malovaný.

Hezký trend. Všechno, co není, a být by ale mohlo, všechno, co bylo, ale nějak není, zachyceno v kresbách, malbách a přesvědčivých fotografiích. Řekla bych, že to nebude mít chybu.

Snad možná jedinou. Že až si na to zvykneme, nikdo se už nezasměje té hezké scéně z Pupenda, kdy sochař Mára najde pod svou peřinou tu pěknou kresbu čtyřúhelníku s čárkou jako odměnu za nakreslený slibovaný kožich.

poznámka: ilustrační kresbu k poslednímu odstavci dnes neudělám. Prostě není to ještě úplně zavedené. Ukradli mi černý fix. A fotku ani kresbu fixu mi tu nikdo nenechal.

Autor: Radka Kielbergerová | pondělí 29.8.2016 1:38 | karma článku: 24.28 | přečteno: 768x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 119 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.89 | Přečteno: 185 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.52 | Přečteno: 88 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 133 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 14.15 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...