Bartoloměj nedávaný, ale nutný

24. 08. 2016 19:57:17
Ne. Neznám nikoho toho jména, komu bych mohla dnes přát. Ono - dovdete si představit, že dáte dítěti jméno po někom, koho stáhli z kůže a pak ho rozstrkali po celé Evropě? Ale jednoho znám... bílé mraky na modrém nebi a skejtbord

Vezmu to popořádku. Tohle jméno se prostě dětem nedává. Alespoň ne v mém okolí. Zatímco ale jiná jména jsou z kalendáře vystrkávána jmény modernějšími: přechodová likvidační lhůta se projeví i zdvojením jmen na jeden den, aby pak začas, kdy se k němu matrikářka deset let nerozepíše, bylo definitivně nahrazeno právě tím světovějším. Bartoloměj zůstává. Proč? Zřejmě proto, že je skutečně jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů a že získat jeho ostatky jako cennou relikvii se počítalo za úspěch. Nejprve byl tak trochu celý v Itálii, ale pak se začal maličko rozdělovat. Nehezky řečeno - katedrála v Canterbury si urvala jeho ruku, Frankfurt nad Mohanem jeho hlavu a Karel IV. získal po mamince Elišce také nějaké dědictví, které se pak rozdělilo stylem - tady tři zuby a tady cosi jiného. O dalších městech v Evropě si můžete přečíst na internetu dlouhý seznam, ale jisté je, že my máme pár kostelů a ostatků v Praze - na Starém městě třeba, že je na tom podobně i Ostrava a samozřejmě i Plzeň s katedrálou jeho jména a s tou pověstnou věží, co převyšuje kopce.

Leccos více o tomto muži lze najít na wikipedii, a tak jen upozorním, že jeho jméno by mohlo být i Nathanael - Bůh dal. A Bartoloměj je jakýmsi konglomerátem slov syna a Talmejova, což byl muž rodu vznešeného, přesto snad oráč. A samo jméno Talmej, či i jinak psáno, se tak vykládá, že je to cosi hebrejského jako slovo brázda.

Bartoloměj měl zřejmě fantastickou vyřídilku, protože kázal i v Arábii a prý mu naslouchali. Smrt nalezl v Arménii, kdesi u Kaspického moře, kde díky němu uvěřil v jednoho Boha i královský dvůr. Ale pohané zarputilejší v tu dobu nespali a bohužel si hlídali svůj zvláštní smysl pro staré pořádky. A tak měl škaredou smrt. Po takzvaném perském způsobu, což znamená, že byl pohany stažen z kůže. No však víte. Mučednická smrt mnoha svatých byla opravdu hrozná a já ponechávám viset otazníky a škarohlídský rýpanec, že legendy kolikrát působily jako takový senzacechtivý bulvár. A nebudu koumat nad tím, jak se kolikrát kdejaká poprava i třikrát nepovedla. Jak ten, co v Boha jediného věřil, nezlomitelný byl... aby se taknějak ukázalo, že právě Bůh nad ním tu ruku šťastně drží. Tady se to asi povedlo hned, a protože je to moment silný, vzal si ho za svůj i Michelangelo.

Michelangelo se do Sixtinské kaple vrací pro vytvoření fresky Posledního soudu po téměř čtvrtstoletí roku 1534 jako šedesátiletý. Pracuje na fresce tentokrát sám, bez pomocníků, a nebudu tu pátrat po tom, zda mu všichni utekli po zkušenosti mistrovy údajné skrblivosti, a tedy jednoho druhu řídké polévky v době jejich lopoty na stropě téhle kaple. Michelangelo pracující tentokrát úplně sám, zachycující téměř čtyři sta postav, měl právo být unavený, měl právo být i znechucený po tom, čím Itálie při změnách rodů a papežů prošla, navíc byl vždycky mužem geniálně vnímavým a přemýšlivým. A to je neveselé pro duši vždycky.

Nedaleko překrásně urostlého těla Ježíše - soudce, vidíme Bartoloměje. V ruce koželužský nůž a v druhé ruce kůži. Staženou a na ni Michelangelův portrét. ,,Připadám si jako stažený z kůže..." snad někde prohlásil. ,,Jako unavený starý muž... Unavený životem a tím, jak život těžký je." Pro každého z nás. Jak je těžký i pro Boha. Jak, když budete pátrat, i Bůh má právo být po lopotě obyčejným... Otáčí se na té trochu slavnější fresce na stropě kaple a my vidíme jeho zadnici. ,,Jsem jako ty... člověče...jsem vlastně stejný... musím pracovat a jako ty bývám unavený a pak chci klid.."

Unavenou tvář člověka nese na své kůži Bartoloměj. Který netušil, že v jeho den se ve Francii roku 1572 poperou krvavě, jak jen to půjde. Že tuhle noc, které předcházela nenávist, a snad ji i ta Kateřina Medicejská chtěla skutečně nejprve poctivě rovnat, vyústila v to, o čem se mluví jako o jatkách mezi protestanty a katolíky, příčemž katolíci v té noci na koni. Strašné na tom i to, že lvím podílem je tu osobnost hlavy nejvyšší - Kateřinina syna Karla, který nebyl tak úplně duševně v pořádku. O téhle události i s barvitým podáním zúčastněých figur je natočen film Královna Margot s mým oblíbeným Danielem Auteuilem, který tu hraje smiřovací článek konvertujícího Jindřicha Navarrského. Zatímco jeho nádherná nevěsta Markéta - zatím Medicejská - pobíhá po ulici, kde se chce náhodně a divoce pomilovat. A které se z milování stane i kratičká a přesmutná láska.

Po noci řekněme jen Bartolomějská a mnohým naskočí husí kůže, jako ji uměli ,,udělat,, i příslušníci... tak o tom psát nebudu. A po Bartolomějské řekněme jen Bart.

Tak vidíte. A tak, než se o něj začne Jiří Lábus s modrým účesem tak krásně strachovat, než ho začne spořádaná Líza umravňovat, nechme ho, ať se trochu na svůj svátek projede, poporáží si pro radost pár věcí a nakreslených nebožáků a popřejme mu, aby zůstal rozstrkaný po celé Evropě i dál. Jeho sarkasmus je do téhle složité doby jako stvořený.

Dole přikládám virtuální prohlídku Sixtinské kaple. Ale vzhledem k tomu, že se s tím peru, Vás prosím o shovívavost. Ta prohlídka stojí za to. Vlevo dole pak na monitoru najdete při troše štěstí plus a mínus a je to taková hezká zvětšovací a točivá hra... zkuste mne technického neumělela přechytračit a nebudete litovat.

pokud máte pocit ztrácení a návratů článku...mám dnes den nebohého hugenota...technika nade mnou vítězí přímo ... jatečně...

některým z vás se moc omlouvám

http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html

http://www.csfd.cz/film/21882-kralovna-margot/videa/

Autor: Radka Kielbergerová | středa 24.8.2016 19:57 | karma článku: 21.91 | přečteno: 558x

Další články blogera

Radka Kielbergerová

Profík se pozdrží arogance a hlavně zná dobře vlastní kodex, Patriku Bango a paní Janků...

Diskuze pod článkem o novém vzhledu Blogu se svezla přesně tam, kde být nemá. Zda to vědí oba admini, těžko říct. Blikat by jim kontrolka měla už proto, k jakým blbostem kontra svá okodexovaná prohlášení se svou vehemencí dostali

27.3.2024 v 2:44 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 113 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Doktorská pohádka

Nečekejte majstrštyk Karla Čapka. Čekejte spíš pokus o epigonství ruského Daniila Charmse - tedy surrealismus, co na případné čtenáře klade maličko vyšší nároky. Ale tu pohádkovou biblickou trojku, tu tam najdete. Žádný strach...

14.3.2024 v 10:45 | Karma článku: 13.62 | Přečteno: 183 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Filip Vracovský - mužská orchidej mezi páprdy aneb něco na té Kashcheevě je

Napsal blog, odpálil tlačítkem a jedno nechal v klidu, neboť diskutovat s neomylnými páprdy je ztráta času. Že je něco emočně přehnané? Nelíbí se? Trhá to formát pořadu? Ale kvůli tomu se nemusí vytahovat, že je to nabubřelá Ruska

13.3.2024 v 1:55 | Karma článku: 7.52 | Přečteno: 88 | Diskuse

Radka Kielbergerová

Bloger roku, který nejlíp zvládá náběh na vidle?

Babiš je figura, která ty v cajku odrazuje a dodává jim co chvíli štempl. Netřeba soupisek, nejnovější "zmrd" je venku, do toho způsob mafií a putinstylu: Najděte něco. Ale, pane doktore, zanechte otazníku s osobním nahlédnutím

12.3.2024 v 14:16 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 133 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 329 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 506 | Diskuse
Počet článků 470 Celková karma 14.07 Průměrná čtenost 808

Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...